Italija: Virus korona direktan uzročnik smrti kod devet od deset preminulih - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italija: Virus korona direktan uzročnik smrti kod devet od deset preminulih

Virus korona bio je direktan uzročnik smrti kod devet od deset preminulih od kovida-19 u Italiji, navodi se u izvještaju Vrhovnog instituta za zdravlje i Nacionalnog instituta za statistiku.

U Italiji je od februara preminulo 35.000 ljudi koji su bili pozitivni na virus korona, a zdravstveni zvaničnici tvrdili su da je virus samo pogoršao stanje kod lica koja su već oboljela od drugih bolesti. Takvo tumačenje dovelo je do debata o tome da li je kovid-19 bio stvarni uzročnik smrti zaraženih.

Prema izvještaju dva instituta, pokazalo se da je u grupi od 4.942 preminulih kod 89 odsto žrtava virus korona bio direktan uzročnik smrti, a da je 11 odsto njih preminulo usljed pogoršanja od ranije lošeg zdravstvenog stanja, usljed već postojećih težih oboljenja kao što su bolesti srca, rak ili demencija.

Istraživanje je zasnovano na proučavanju smrtnih slučajeva krajem maja, kada je Italija već ublažila stroge mjere uvedene radi zaustavljanja širenja virusa.

Izvještaj je pokazao da je kovid-19 bio smrtonosan i za pojedine ljude koji su bili zdravi, te da u 28,2 odsto slučajeva nije bilo drugih uzročnika smrti.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Vanredna situacija na Krimu

M.

Zapad sprema haos? “Zona rizika – cijela planeta. Od Balkana do Bliskog istoka”

M.

Kadirov ima obećanje za NATO

M.

Ostavite komentar