Italija u kandžama najveće inflacije u posljednje četiri decenije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italija u kandžama najveće inflacije u posljednje četiri decenije

Takvu inflaciju Italija nije vidjela još od januara 1986. godine, kada je dostigla 8,2 odsto, baš kao i u junu.

U maju je iznosila 6,8 odsto, a indeks potrošačkih cena zabeležio je rast na mesečnom nivou od 1,2 odsto. Energenti su porasli 42,6 odsto, koliko su bili i u maju, čak 48,7 odsto u junu.

Posebno su porasle cene neregulisanih energenata poput goriva sa 32,9 odsto na 39,9 odsto. Regulisani energenti nastavljaju da beleže vrlo visok ali stabilan rast od 64,3 odsto, prenosi RTS.

Nažalost, cene ubrzano rastu i kada se radi o prehrambenoj robi, uslugama rekreacije, kulturi i ličnoj nezi, gde dostižu porast od pet odsto, dok su usluge vezane za transport porasle sa šest na 7,2 odsto.

Prema Kodakonsu (Koordinacija udruženja za zaštitu životne sredine i prava korisnika i potrošača), cene će nastaviti da rastu narednih nedelja što je posledica poskupljenja benzina, jer benzinske pumpe spekulišu cenovnicima, a benzin poskupljuje i za 10 odsto od početka rusko-ukrajinskog sukoba.

Cene sirove nafte na međunarodnom tržištu nisu porasle koliko cene benzina na pumpama u Italiji, koje su mnogo iznad dva evra za litar.

Inflacija od osam odsto znači da će italijanske porodice godišnje potrošiti više od 2.457 evra, a porodice sa dvoje dece moraće da izdvoje 3.192 evra više nego dosad. U Italiji su poskupele namirnice, deterdženti i sve što je namenjeno ličnoj higijeni za 8,6 odsto.

Cene avionskih karata su se skoro udvostručile u odnosu na 2021. godinu, beležeći rast od 90,4 odsto na godišnjem nivou i od 23 odsto samo u prošlom mesecu. Hoteli su poskupeli za 18,1 odsto u junu prošle godine, a ove godine u maju za dodatnih 5,8 odsto.

Najviše je poskupelo voće – 10 odsto, kao i povrće – 11,8 odsto, dok je samo krompir poskupeo čak 11,8 odsto.

Slična situacija je i celoj Evrozoni, koja dostiže rekorde, u junu ove godine zabeležena je rekordna inflacija od 8,6 odsto, najveća otkad je stvorena Ekonomska unija.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Saudijka osuđena na 34 godine zatvora zbog korišćenja Tvitera, optužena da je sarađivala sa disidentima

M.

Iran spreman da preda: Ali, bez uslovljavanja

M.

MIP Rusije: Žito krenulo, globalne gladi neće biti

M.

Ostavite komentar