Italija treba 90 miliona maski mjesečno - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italija treba 90 miliona maski mjesečno

Šef kriznog štaba Vlade Italije za pandemiju virusa korona rekao je da Italija treba 90 miliona maski mjesečno i da je ova zemlja “aktivirala sve moguće kanale” da ih nabavi.

“Zaštitna i medicinska oprema, uključujući maske i respiratore, proizvodi se na dalekim mjestima, mi nemamo nacionalnu industriju s kapacitetom masovne proizvodnje”, rekao je Domeniko Arkuri za državnu televiziju.

Guverner Lombardije Atilio Fontana rekao je u četvrtak da je potpisao ugovor za četiri miliona maski iz Jordana.

U nekoliko bolnica i zdravstvenih centara u Milanu, javnim i privatnim, zaposlenici i sindikati žale se i na neodgovarajuće mjere za zaštitu zaposlenih.

U italijanskoj bolnici Oglio Po, 25 od 90 ljekara zaraženo je virusom korona, što povećava pritisak na zdravstveni sistem koji je ionako preopterećen pandemijom virusa korona.

Kada se zbroje medicinske sestre, tehničari i drugi zaposleni u bolnici, petina zaposlenih pozitivna je na korona virus, rekla je direktorica bolnice Daniela Ferari, prenosi Reuters.

Oni i zdravstveni radnici poput njih gotovo su sigurno širili virus a da to nisu ni znali prije nego im je zatrebalo liječenje ili su otišli u samoizolaciju, smatraju naučnici i ljekarski sindikati.

Jednako je i u drugim bolnicama, među porodičnim ljekarima i u domovima penzionera, a problem je pogoršalo to što nisu imali dovoljno zaštitnih maski i rukavica kada je prije mjesec dana zaraza otkrivena.

“Na kraju smo snaga”, rekao je ljekar Romano Paolući, koji je u penziji ali se vratio na posao kako bi pomogao bolnici Oglio Po kod Kremone, jednog od najteže pogođenih gradova u Lombardiji.

“Nemamo dovoljno resursa i posebno osoblja jer uz sve ostalo, sada i osoblje počinje obolijevati”, dodao je on.

U Lombardiji, regiji s najviše zaraženih i umrlih, najmanje dvije bolnice postale su žarišta zaraze. Pacijenti su zarazili medicinsko osoblje koje je potom proširilo virus krećući se svojim zajednicama prije uvođenja strogog karantina.

To je jedan faktor koji je pridonio tako brzom širenju virusa, rekao je Đuzepe Remuzi, direktor Instituta Mario Negri za farmakološka istraživanja.

“Pacijenti su zarazili druge pacijente i ljekare koji su tada izašli van i zarazili druge”, rekao je Remuzi.

Na nacionalnoj nivou, 4.268 zdravstvenih radnika ili 0,4 odsto od ukupne brojke zarazilo se virusom do 20. marta, po podacima Nacionalnog instituta za zdravlje.

“U Bergamu na sjeveroistoku Lombardije, 134 ljekara porodične medicine od 600 odnosno 22 odsto razboljelo se ili su u karantinu”, rekao je Gvido Marinoni, čelnik mjesnog udruženja ljekara opšte prakse. Troje ljekara je umrlo.

U gradskim domovima penzionera situacija je čak gora. Zaraženo je 1.464 zdravstvenih radnika od 5.805, rekao je on.

Bergamo je toliko teško pogođen da je u pomoć pritekla vojska koja odvozi mrtva tijela u druge pokrajine jer na groblju nema mjesta.

Marinoni je rekao da su prva dvije sedmice nakon otkrića bolesti na sjeveru Italije 21. februara porodičnim ljekarima manjkale maske i rukavice, pa su se lako zarazili od pacijenata koji su kašljali i imali temperaturu, a došli su im na pregled ne znajući da su zaraženi korona virusom.

Dodao je da je tek početkom marta, porodičnim ljekarima u Bergamu dato je 25-30 hirurških maski.

“Ako oboljela osoba zarazi u prosjeku još dvoje ljudi, ljekar koji se kreće po zajednici može zaraziti još najmanje desetero i tako se zaraza eksponencijalno širi”, rekao je Marinoni.

“Kao da se borite u ratu s dječjim pištoljem. Nadam se da će ostatak Evrope učiti od Italije, od onoga što je učinila dobro, ali i na našim pogreškama”, naveo je on.

U milanskoj bolnici Niguarda, jedan pacijent i medicinska sestra na psihijatrijskom odjeljnju počeli su pokazivati simptome u nekoliko sati razmaka 10. marta, prema pismu koje je predstavnica sindikata CISL Rosela Delćuratolo poslala upravi bolnice.

Za nekoliko dana zarazilo se 11 pacijenata i osam medicinskih sestara na tom odjeljenju, upozorila je.

“Borimo se protiv širenja virusa uvođenjem karantina u društvu, ali moramo zaustaviti njegovo širenje i unutar zdravstvenog sektora”, kazala je za Reuters.

“Zdravstveni radnici žive u strahu da će zaraziti ljude na poslu i kod kuće”, dodala je ona.

Čak na mjestima gdje je od početka bilo zaštitne opreme, kao što je Poliklinico San Marko nedaleko od Bergama, nekoliko radnika ipak se zarazilo, rekao je Roberto Mezeti, vaskularni hirurg koji se dobrovoljno javio kako bi pomogao u liječenju pacijenata oboljelih od Covida-19, kako je bolest koju izaziva novi korona virus službeno nazvana.

Vjerojatno su se zarazili izvan bolnice u ranim fazama širenja zaraze, dodao je i istakao da ih je troje u ozbiljnom stanju.

Mnogi zdravstveni radnici govore da bi ih trebalo sve testirati.

Lombardija je tokom vikenda objavila da će porodičnim ljekarima biti testirani briseve, dok će se zaposlenicima bolnica svaki dan mjeriti temperatura.

Međutim, neki ljekari upozoravaju da bi, ako se sve bude testiralo, prava stopa zaraze među ljekarima mogla biti toliko visoka da bi bolnice morale prestati s radom.

“Bojim se da bi bolnice ostale prazne”, rekao je Mario Rikio, voditelj anesteziologije u bolnici Oglio Po.

Danas objavljeno

Sve ruske trupe napustile Kazahstan

M.

Zemljotres u okolini Bjelovara

M.

Krivokapić podnio inicijativu za smjenu Abazovića

M.

Ostavite komentar