20. Augusta 2021.

Italija: Suspendovani nevakcinisani ljekari

Big Portal

-Ljekar koji može, a izbjegne da se imunizira, najgori je primjer za društvo. Vakcinacija je ne samo akt lične zaštite već i neophodna mjera koju svaki ljekar mora da preduzme da bi zaštitio svoje pacijente i kolege – izjavio je direktor regionale zdravstvene ustanove Anselmo Mededu.

Slučaj suspendovanih ljekara na Siciliji nije usamljen. Širom Italije sprovodi se slična mjera, jer prema odluci vlade od ove godine, medicinsko osoblje je obavezno da se vakciniše, u protivnom biće suspendovani, bez plate, ili raspoređeni na radna mjesta gdje ne dolaze u kontakt sa pacijentima.

Oko hiljadu suspendovanih ljekara već je pokrenulo tužbu protiv ove mjere.

Prema pisanju agencije, u Italiji ima još oko 45.000 medicinskog osoblja koji nisu imunizirani.

Suspenzija nevakcinisanog medicinskog osoblja nije samo pitanje postovanja ili izbjegavanja epidemioloških mjera, već zadire i u drugi problem sa kojim se Italija suočava godinama – nedostatak ljekara i medicinskih sestara.

U ovom trenutku nedostaje više od 60.000 medicinskih sestara.

Među zaposlenim medicinskim osobljem, u bolnicama je mnogo stranaca, a više puta su putem svojih sindikalnih organizacija tražili bolje plate i uslove rada.

U italijanskim bolnicama već sada nedostaje ljekara, a prema procjenama, oko 20.000 ljekara specijalista će nedostajati narednih godina.

Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare