Italija strahuje od novih žarišta, pooštrava mjere - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italija strahuje od novih žarišta, pooštrava mjere

Testiranje putnika na virus korona na aerodromima u Italiji po dolasku iz država van područja Šengena, jačanje kontrole karantina, obaveza hospitalizacije za oboljele koji odbijaju liječenje dio je plana za sprečavanje širenja virusa u Italiji.

Nakon izbijanja novih žarišta u Italiji, uglavnom po dolasku Italijana iz inostranstva ili stranih državljana, regionalne vlasti planiraju pooštravanje pojedinih mjera i jačanje kontrole.

“Novi podaci o zaraženima pokazuju da je ponovno otvaranje granica za dolaske iz mnogih zemalja i dalje visokorizično i da su neophodne nove i blagovremene mjere za sprečavanje i kontrolu dolazaka”, rekao je predsjednik Lacija Nikola Cingareti, prenijeli su italijanski mediji.

Dekret koji je 11. juna potpisao premijer Đuzepe Konte delegira guvernerima regiona odluku o ublažavanju ili pooštravanju mjera na osnovu epidemioloških podataka, uključujući uvođenje “crvenih zona”.

“Corriere della sera” piše da se sav rizik takvog ponašanja vidi u slučaju “Vićenca”, gdje je menadžer jedne kompanije pozitivan na kovid-19 po povratku iz balkanskog regiona odbijao liječenje u bolnici i uprkos simptomima virusa nastavio sa društvenim i poslovnim aktivnostima, što je dovelo do novih pozitivnih slučajeva na tom području.

On je, kako navode italijanski mediji, po otvaranju granica otišao najprije u Srbiju, zatim u BiH, a po povratku u italijanski region Veneto već prvog dana je imao temperaturu 38 i druge simptome kovida-19, međutim odbijao je bolničko liječenje i izolaciju dok se njegovo zdravstveno stanje nije pogoršalo.

U Italiji je od početka krize sa virusom kovid-19 zaraženo više od 240.000 ljudi, od kojih je oko 14.000 aktivnih slučajeva, a više od 34.000 je umrlo od posljedica tog virusa.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Erdogan proglasio pobjedu, Kilidždaroglu ne priznaje poraz, čekaju se zvanični rezultati

Vanja A

Snažan zemljotres pogodio Kolumbiju

Vanja A

U ponedjeljak nestabilno uz čestu kišu i pljuskove

Vanja A

Ostavite komentar