Italija: Restriktivne antikovid mjere ostaju na snazi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italija: Restriktivne antikovid mjere ostaju na snazi

Restriktivne antikovid mjere ostaju na snazi u Italiji sve do maja, potvrdila je danas centralna vlada.

Od ponedjeljka u polovini zemlje važiće režim takozvane crvene zone, to jest visokog rizika od zaraze, pa su mjere ograničenja veoma slične onima koje se primjenjuju za vrijeme karantina.

U drugoj polovini regiona biće na snazi režim žute zone, koji važi za područja gdje je rizik od zaraze umjeren, javlja agencija Ansa.

Mjere su donijete na osnovu analize epidemiološke situacije u toku proteklih sedam dana.

Samo u posljednja 24 sata broj zaraženih je premašio 24.000, a od infekcije korona virusom je preminulo 457 osoba.

Sjeverna regija Friuli-Venecija-Ðulija, iako je posljednje dvije sedmice bila u strogom režimu koji važi za crvenu zonu, bilježi veliko povećanje širenja zaraze od čak 410 novozaraženih na stotinu hiljada stanovnika, a gornja granica nakon koje se stanje smatra alarmantnim je 250 zaraženih na 100.000 građana.

Sve, dakle, ostaje zatvoreno izuzev esencijalnih službi, a novost je da će direktna nastava biti obnovljena za učenike nižih razreda osnovnih škola, čak i u crvenim zonama.

Većina političkih stranaka je pozdravila najnovije mjere, izuzev lidera Lige Matea Salvinija, koji je rekao da će njegova stranka podržati mjere “samo ako predviđaju povratak u normalan život”.

Odgovorio mu je premijer Mario Dragi na konferenciji za medije rekavši da se antikovid mjere “ne oslanjaju na vazduh već na konkretne epidemiološke podatke”.

– Naravno da svi želimo da se vratimo normalnom životu, ali otvaranje zavisi isključivo od epidemioloških podataka – rekao je premijer Dragi.

Danas objavljeno

Patolog o smrti Iranke: Amini nije preminula od udaraca u glavu i udove

Vanja A

U subotu pretežno oblačno sa sunčanim periodima

Vanja A

Evropu čeka novi talas virusa

M.

Ostavite komentar