Italija pooštrila mjere za ulazak iz Evropske unije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italija pooštrila mjere za ulazak iz Evropske unije

Italija od danas pooštrava mere ograničenja za dolaske iz zemalja Evropske Unije, zahtevajući da se svi putnici testiraju na koronavirus, a da oni koji su nevakcinisani odlaze u petodnevni karantin.

Kako navodi Gardijan, u Italiju je ranije iz drugih zemalja EU moglo da se uđe tako što su putnici morali da pokažu dokaz o vakcinaciji, nedavnom oporavku od virusa ili negativan test.

Ukaz koji je potpisao italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, “propisuje obavezu negativnog testa na korona virus, pri ulasku za sve koji dolaze iz zemalja Evropske unije”, rekao je portparol i dodao da je za nevakcinisane putnike, pored negativnog testa na virus, planiran i petodnevni karantin.

Nove anti-kovid mere, koje počinju da važe od 16. decembra do 31. januara, dolaze u trenutku kada se Evropa bori sa novim talasom zaraze korona virusom i kako novi omikron soj postaje sve jači i prisutniji.

Podaci iz istraživanja sugerišu da dve doze vakcine možda ne pružaju dovoljan nivo zaštite od omikron soja, kao i da je on prenosijiviji od delta soja korona virusa, navodi Gardijan.

Italija je bila prva zemlja EU koja je iskusila veliku epidemiju kovida 19 početkom 2020. godine.

Poslednjih meseci, zemlja je nastojala da kontroliše širenje infekcije tako što je uvela obavezne kovid propusnice, koje su bile neophodne od odlaska na posao do ulaska u restorane.

U Italiji je za protekla 24 sata registrovano više od 20.000 novih slučajeva korona virusa i još 120 smrtnih ishoda.

(Tanjug Foto:EPA/ TELENEWS)

Danas objavljeno

Zaharova podsjetila na 1999. godinu: “SAD i NATO su uništili”

Vanja A

Ruski “Avangard” neuništiv: Japan i SAD ipak prijete?

Vanja A

Pronađeno tijelo na obali Drine

Vanja A

Ostavite komentar