Italija: Najmanji broj žrtava u prethodne dvije nedjelje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italija: Najmanji broj žrtava u prethodne dvije nedjelje

U Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja pandemijom virusa ?ovid-19, pada dnevni bilans žrtava tog virusa, kao i broj pacijenata na intenzivnoj njezi, a stručnjaci ocjenjuju da je u skoro svim regionima došlo do prekretnice.

Zvaničnici Italije, prve evropske zemlje koja je uvela stroge mjere karantina, međutim, pozivaju građane da i dalje ostanu u svojim domovima kako bi spriječili širenje virusa i izbjegli stvaranje novih žarišta, nadajući se da će se povoljan trend nastaviti i omogućiti ukidanje blokade u zemlji.

Prema posljednjim podacima u Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja pandemijom, u nedjelju je zabilježen najmanji broj stradalih od korona virusa na dnevnom nivou od 19. marta – 525, a u subotu 681.

U Lombardiji, žarištu virusa Kovid-19 u Italiji, smanjen je broj pacijenata na intenzivnoj njezi kojih ima 1.317, što je za devet manje nego prethodnog dana.

– ?riva je počela da pada, kao i bilans žrtava – rekao je predsjednik italijanskog Visokog instituta za zdravlje Silvio Brusafero i dodao da bi trebalo početi sa “razmišljanjem o drugoj fazi”, ako se taj trend nastavi.

U većem dijelu Italije vrhunac epidemije je dostignut u drugoj polovini marta i ocjenjuje se da je u skoro svih 20 regiona Italije, sa izuzetkom Emilije-Romanje, došlo do preokreta, pokazuju podaci profesora Univerziteta u Padovi Đanpijera dijela Zuana i Marije ?astiljoni.

Prema zvaničnim podacima u Italiji, najviše zaraženih virusom ?ovid-19 i dalje je u Lombardiji – 28.124, zatim 12.837 u Emiliji-Romanji, a najmanje na jugu u regionima Basilikata 254 i Molize 187.

U Italiji, gdje je virus Kovid-19 odnio više od 15.000 života, prema mjerama uvedenim u cilju suzbijanja virusa, građani ne napuštaju svoje domove izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod ljekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mjesta prebivališta.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Predsjednik: Imamo čudotvoran lijek za kovid; Lekari: Nauka ne podržava

M.

Rusija i Amerika se dogovorile da produže START 3 pod uslovima Moskve

M.

Island počeo prvi da izdaje “covid pasoše”

M.

Ostavite komentar