26. Januara 2022.

Italija još bez novog predsjednika: “Samo sa hljebom i vodom dok ne dođemo do rješenja”

Big Portal

Predlozi konzervativaca su odbijeni od levog centra, a lideri stranaka ulažu dalje napore da pronađu kandidata s kojim bi se postigao konsenzus.

Posle neuspešnog glasanja od ponedeljka, većina poslanika je juče ponovo predala prazne listiće, što je način da produže proceduru dok njihovi lideri odlučuju šta da urade, preneo je Rojters.

Iako je premijer Mario Dragi i dalje favorit, zabrinutost da bi njegovo unapređenje u predsednika moglo dovesti do raspada njegove koalicione Vlade i pokretanja prevremenih nacionalnih izbora pomutila je njegove izglede, ocenjuje britanska agencija

Posle višednevnih konsultativnih sastanaka, stranke desnog centra, Liga, Braća Italije i Forca Italia izašli su sa imenima bivšeg predsednika Senata Marčela Pere, bivše ministarke obrazovanja i gradonačelnice Milana Leticije Morati i Karla Nordija, penzionisanog sudije kao mogućim kandidatima iz konzervativnih redova za koje su poručili da zaslužuju razmatranje.

Blok levog centra je brzo odgovorio da su predloženi kandidati neprihvatljivi i pozvao na razgovore sa desnim centrom u sredu, kako bi se rešio spor, koji rizikuje da destabilizuje Italiju dok se bori da prevaziđe krizu kovid-19 i ponovo izgradi svoju poljuljanu ekonomiju.

„Naš predlog je da se zaključamo u prostoriju i bacimo ključeve, samo sa hlebom i vodom dok ne dođemo do konačnog rešenja”, izjavio je Enriko Leta, šef kovladajuće Demokratske partije (PD).

Oko 1.000 članova dva doma parlamenta – Doma poslanika i Senata – i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli su da glasaju u ponedeljak posle podne za izbor naslednika Serđa Matarele, a pobedniku tajnog glasanja u parlamentu potrebna je dvotrećinska većina u bilo kojem od tri kruga izbora.

Glasanje se ponavlja sve dok jedan od kandidata ne dobije dovoljno glasova.

Desni centar ima više birača nego blok levog centra, ali nijedna strana nema dovoljno glasova da sama izglasa svog kandidata, što znači da će biti potrebna neka vrsta kompromisnog sporazuma.

Aktuelni premijer Mario Dragi smatra se favoritom, a među onima koji se smatraju mogućim kandidatima su još bivši predsednik Donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kasini, bivši premijer Ðulijano Amato i predsednica Senata Marija Elisabeta Alberti Kaselati, naveo je ranije Rojters.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare