4. Marta 2021.

Italija ide prema novom talasu, Bolonja i Modena u karantinu

Big Portal

Savjetnik predsjednika regije Lombardija Gvido Bertolaso tvrdi da se Italija velikim koracima približava novom karantinu.

Za sada centralna vlada odbacuje takvu mogućnost i umjesto zatvaranja cijele nacionalne teritorije, primjenjuje lokalne mjere.

Predsjednici pojedinih regija samostalno pooštravaju antikovid mjere.

Bolonja i Modena, u regiji Emilija-Romanja, već narednih sati biti u karantinu.

Prema pisanju medija, situacija u ovim gradovima sve više podsjeća na početak pandemije, prije godinu dana, bolnički kreveti se bržo pune zaraženima.

Direktora bolnice “Santa Orsola” u Bolonji, Andrea Zanoni, tvrdi da su sadašnji pacijenti u odjelenjima reanimacije mlađi, osobe u dobi između 40 i 60 godina, za razliku od prvog talasa zaraze kada su najugroženiji bili oni preko 80 godina starosti.

List “Il Fato kotidijano” prenosi rezultate istraživanja londonskog univerziteta, prema kojem se britanski soj virusa širi 40 do čak 90 odsto brže nego originalni virus.

Šef odjeljenja za intenzivnu njegu bolonjske bolnice Daniela di Luka tvrdi da je i tok bolesti onih koji su zaraženi engleskim sojem brži i da se “u roku od nekoliko dana stanje pogoršava”.

Ona apeluje na građne da budu odgovorniji, da se pridržavaju mjera.

“Naše snage su na izmaku, molimo kolektiv da nam pomogne”, poručuje doktorica Di Luka.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare