26. Decembra 2019.

Italija: Evo kako rade odgovorni ministri

Big Portal

Fjoramonti je danas na Fejsbuku potvrdio da je pisanu ostavku premijeru Djuzepeu Konteu podneo sinoć, nakon usvjanja budžeta za 2020. godinu.

“Prihvatio sam ovaj posao sa samo jednim ciljem – da radikalno promenim trend kojim su škole, fakulteti i istraživačke ustanove decenijama dovodjeni u bolnu situaciju”, napisao je Fjoramonti.

On je istakao da vlada nije imala dovoljno hrabrosti da investira adekvatna sredstva u njegov resor, prenosi AP.

Fjoramonti je ranije obećao da će dati ostavku ako troškovi za obrazovanje ne budu povećani za najmanje 3 milijarde evra.

Njegova ostavka verovatno neće imati šire političke posledice, s obzirom na to da je obećao da će nastaviti da podržava vladu u donjem domu parlamenta, gde je poslanik, ali predstavlja još jedan udarac nestabilnoj koaliciji koju su formirali njegov antisistemski pokret Pet zvezdica i partija levog centra Demokratska stranka.

Vladajuće stranke udružile su se u avgustu protiv lidera krajnje desne Lige Matea Salvinija, koji je tražio raspisivanje ovih izbora, ali imaju različte poglede na ključna pitanja, od ekonomije do migracija.

U izveštaju Evropske komisije o obrazovanju iz prošle godine navodi se da Italija za tu oblast troši manje nego ostale članice EU i postiže gore rezultate i da je zato u opasnosti da u narednih deset godina ostane bez miliona studenata.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare