Italija: Evo kako rade odgovorni ministri - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italija: Evo kako rade odgovorni ministri

– Italijanski ministar obrazovanja Lorenco Fjoramonti podneo je ostavku nakon što vlada nije uspela da izdvoji veća sredstva za škole i fakultete u budžetu.

Fjoramonti je danas na Fejsbuku potvrdio da je pisanu ostavku premijeru Djuzepeu Konteu podneo sinoć, nakon usvjanja budžeta za 2020. godinu.

“Prihvatio sam ovaj posao sa samo jednim ciljem – da radikalno promenim trend kojim su škole, fakulteti i istraživačke ustanove decenijama dovodjeni u bolnu situaciju”, napisao je Fjoramonti.

On je istakao da vlada nije imala dovoljno hrabrosti da investira adekvatna sredstva u njegov resor, prenosi AP.

Fjoramonti je ranije obećao da će dati ostavku ako troškovi za obrazovanje ne budu povećani za najmanje 3 milijarde evra.

Njegova ostavka verovatno neće imati šire političke posledice, s obzirom na to da je obećao da će nastaviti da podržava vladu u donjem domu parlamenta, gde je poslanik, ali predstavlja još jedan udarac nestabilnoj koaliciji koju su formirali njegov antisistemski pokret Pet zvezdica i partija levog centra Demokratska stranka.

Vladajuće stranke udružile su se u avgustu protiv lidera krajnje desne Lige Matea Salvinija, koji je tražio raspisivanje ovih izbora, ali imaju različte poglede na ključna pitanja, od ekonomije do migracija.

U izveštaju Evropske komisije o obrazovanju iz prošle godine navodi se da Italija za tu oblast troši manje nego ostale članice EU i postiže gore rezultate i da je zato u opasnosti da u narednih deset godina ostane bez miliona studenata.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Patrijarh u Jasenovcu: Zlo je ovdje pokazalo lice

M.

Francuska: Pregovori zbog graničnih restrikcija

M.

Afera trese Grčku – pljušte ostavke

M.

Ostavite komentar