Italija dobija rok do januara da riješi problem duga? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italija dobija rok do januara da riješi problem duga?

Evropska komisija razmatra da Italiji da šest mjeseci kako bi napravila izmjene u fiskalnoj politici u skladu sa disciplinskim postupkom EU. Ukoliko vlada u Rimu ove sedmice ne izvrši prilagođavanja u svojim budžetskim planovima za 2019. i 2020. godinu, očekuje se da će Evropska komisija 2. jula predložiti da se…

Evropska komisija razmatra da Italiji da šest mjeseci kako bi napravila izmjene u fiskalnoj politici u skladu sa disciplinskim postupkom EU.

Ukoliko vlada u Rimu ove sedmice ne izvrši prilagođavanja u svojim budžetskim planovima za 2019. i 2020. godinu, očekuje se da će Evropska komisija 2. jula predložiti da se pokrene disciplinski postupak protiv Rima zbog duga Italije.

Taj postupak, koji će ministri finansija EU morati da podrže na sastancima 8. i 9. jula, primorao bi Italiju da brzo pooštri fiskalnu politiku ili se suoči sa kaznama.

Prema pravilima EU, kada se pokrene disciplinski postupak protiv države članice, Komisija može odrediti kratke rokove za preduzimanje neophodnih akcija. Najkraći rok je tri mjeseca, što bi značilo da bi Rim trebalo da usvoji nove fiskalne mjere do oktobra.

Nakon tog sastanka, Komisija je saopštila da je procedura protiv Italije opravdana jer je ta zemlja prekršila propise EU o dugu u 2018. godini, a ove i naredne godine će se, kako je procijenjeno, još više udaljiti od dogovorenih ograničenja.

Agencije

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar