21. Decembra 2021.

Istraživanje: Život na Veneri “realniji nego ikad”

Big Portal

Druga planeta od Sunca naziva se sestrom Zemlje, zbog slične veličine, mase i gustine, ali tu prestaju sličnosti ova dva svemirska tijela.

Za razliku od naše planete, temperatura na Veneri može dostići 464 stepena Celzijusova, jer je njena atmosfera sastavljena uglavnom od ugljen-dioksida koji zadržava toplotu.

Venera je u prošlosti imala okeane koji su potencijalno bili izvor života, ali su se isušili.

Međutim, iako je život nemoguć na površini Venere, postoji mogućnost života u oblacima sumporne kiseline koji okružuju planetu, jer je moguće da su pogodniji za život nego što se ranije mislilo, pokazala je studija objavljena u američkom magazinu “Zbornik radova Nacionalne akademije nauka”.

Tim, koji predvodi astrofizičar i planetarni naučnik na Tehnološkom institutu u Masačusetsu Sara Siger, stvorio je hemijski model Venerine atmosfere koji “prognozira da oblaci nisu u potpunosti sačinjeni od sumporne kiseline, već su dijelom sastavljeni od kaša amonijumove soli, koje bi mogle biti rezultat biološke proizvodnje amonijaka u kapljicama oblaka”, prenijela je “Raša tudej”.

To znači da oblaci nisu “kiseliji” od pojedinih ekstremnih okruženja u kojima postoji život na Zemlji, piše američki magazin.

Život na Veneri "realniji nego ikad"

Naučnici kažu da je amonijak ključan za brojne biološke procese, a njegovo prisustvo u kapljicama oblaka moglo bi da bude znak da “život stvara svoje okruženje na Veneri”.

“Studija pokazuje da postoji amonijak u atmosferi i da se taj lanac hemijskih reakcija zapravo dešava. Dobra posljedica toga je to što bi određene kapljice u oblacima Venere mogle biti povoljnije za život nego što se ranije mislilo”, rekla je Sigerova za list “Invers”.

Sigerova je jedna od istraživača koji su prošle godine smatrali da u oblacima na Veneri postoji fosfin, još jedan gas koji ukazuje na moguće prisustvo života, a nova studija nastavlja taj rad.

Međutim, ona je naglasila da je život u venerinoj atmosferi za sada samo hipoteza, u kojoj je navedena nada da “u veoma dalekoj budućnosti možemo da pokušamo da donesemo uzorak materijala iz oblaka (Venere) i da sami potražimo život”.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare