Istraživanje: Vrijeme ispred ekrana šteti mentalnom zdravlju adolescenata - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Istraživanje: Vrijeme ispred ekrana šteti mentalnom zdravlju adolescenata

Novo globalno istraživanje otkrilo je da vrijeme provedeno ispred ekrana i nedostatak fizičke aktivnosti štete mentalnom zdravlju adolescenata.


Istraživanje, objavljeno u akademskom časopisu “The Lancet”, je provedeno na uzorku od 577.000 djece starosti između 11 i 15 godina, iz 42 zemlje s visokim prihodima.

Utvrđeno je da štetni uticaji na mentalno zdravlje kod djevojčica počinju nakon dva sata korištenja ekrana, a kod dječaka nakon četiri sata.

Navodi se da djevojčice vrijeme ispred ekrana provode pasivnije te su u većoj mjeri korisnice društvenih mreža u odnosu na dječake. Upotreba ekrana uključivala je televiziju, videoigre i društvene medije, ali ne i vrijeme provedeno ispred ekrana u akademske svrhe.

Jedan od autora studije Asad Kan sa Fakulteta zdravstvenih i rehabilitacijskih nauka Univerziteta u Kvinslendu rekao je da su tokom istraživanja kod djece ispitivali zadovoljstvo životom i njihovo psihosomatsko zdravlje.

Snack malsani: troppi per gli adolescenti che guardano 3 ore di tv al giorno

“Ono što smo otkrili je da je mentalno zdravlje veliki problem. Također smo počeli viđati dokaze koji dolaze iz naučne literature da prekomjerno korištenje ekrana za rekreaciju također uzrokuje neke probleme u akademskim postignućima, pažnji i druge psihosocijalne probleme poput sindroma poremećaja pažnje”, rekao je Kan.

Dodao je da je istraživanje pokazalo da je vrijeme provedeno ispred ekrana povezano s depresijom i aksioznošću u ovoj populaciji.
Kan je rekao da je studija takođe otkrila da fizička aktivnost ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje.

Rekao je da jedan sat fizičke aktivnosti i ne više od dva sata ekrana dnevno osiguravaju “optimalnu mentalnu dobrobit”. “Moramo ponovno kalibrirati ponašanje naše djece prema zdravijem načinu života, što znači da bismo, kad možemo, trebali zamijeniti vrijeme provedeno ispred ekrana nekim aktivnostima na otvorenom. Pozivamo roditelje da smanje vrijeme provedeno ispred ekrana, kao i da povećaju fizičku aktivnost, kako bismo svojoj djeci obezbijedili bolji život”, izjavio je autor studije, objavio je portal ABC News.

Glasrpske.

Danas objavljeno

Ćufte u sosu i tjestenina sa kiselim kupusom: Dva starinska jela

Zeljka

Ne jedite “s nogu”, potrebno je da ovoliko sažvaćete hranu i riješićete nadimanje

Zeljka

Nedovoljno i brzo žvakanje hrane može izazvati više problema nego što mislimo: Stručnjaci upozoravaju

Vanja A

Ostavite komentar