8. Novembra 2022.

Istraživanje SZO: Svako treće dijete u Evropi gojazno

Big Portal

Danas jedno od troje djece školske dobi u regiji živi s prekomjernom težinom ili pretilošću, a stope su u porastu u mnogim zemljama. Kvalitetni podaci su neophodni kako bi se iznašla bolja rješenja za ovaj problem.

Podaci prikupljeni u 33 države Evropske regije SZO

Regionalna kancelarija za Evropu SZO predstavlja novi izvještaj Inicijativa za nadzor pretilosti u djece (COSI), 5. krug, čiji su nalazi zasnovani na najnovijim podacima prikupljenim između 2018. i 2020. godine, u 33 države Evropske regije SZO. Ukupno, izmjereno je skoro 411.000 djece dobi između 6–9 godina.

Po prvi put, izvještaj sadrži podatke iz Jermenije, Njemačke (grada Bremena) i Izraela – zemalja koje su se tek pridružile Inicijative SZO.

Ključni nalazi

Ukupno, 29% djece uzrasta između 7–9 godina u državama koje su učestvovale u inicijativi žive s prekomjernom težinom (uključujući tu i pretilost). U ovoj grupi, više je dječaka (31%) nego djevojčica (28%).

“Službeni rezultati ukazuju da još uvijek jedno od troje djece žive s prekomjernom težinom ili pretilošću. Moramo ubrzati naš angažman po ovom pitanju, kako bi se smanjile ove brojke”i, zjavio je dr Kremlin Wickramasinghe, vršilac dužnosti šefa Kancelarije za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti pri Regionalnoj kancelariji za Evropu SZO.

“Pod hitno je potrebno usvojiti nove politike koje će nam pomoći da preokrenemo trendove pretilosti kod djece – posebno nakon pojave pandemije kovida-19, koja se smatra opasnim pokretačem prekomjerne težine i pretilosti.“

Smanjenje stope prekomjerne težine i pretilosti: samo tri države

Novi izvještaj COSI 5. krug, u upoređenju s prethodnim krugom (2015-2017) došlo je do statistički značajnog smanjenja prevalencije prekomjerne težine i među dječacima i djevojčicama na Malti, među dječacima u San Marinu i djevojčicama u Italiji, te smanjenje nivoa pretilosti među dječacima u San Marinu i djevojčicama na Malti.  

Podaci predstavljeni u COSI izvještaju takođe ukazuju trend smanjenja prevalencije prekomjerne težine u Grčkoj, Italiji, Portugalu, Španiji i Sloveniji, u poređenju sa prvim izdanjem izvještaja koji je pokrivao period 2007.-2008. godina. Uprkos smanjenju, prevelenca prekomjerne težine i pretilosti u ovim državama – naročito onima u jugoistočnoj Evropi – je još uvijek jedna od najviših u regiji.

Prehrambene navike i fizička aktivnost

Skoro sva djeca (87%) širom evropske regije SZO provode najmanje jedan sat dnevno napolju, igrajući se. 43% djece svaki dan jede voće, a 34% djece svakodnevno jede povrće.

Detaljnije: Podaci o prekomjernoj težini / pretilosti iznešeni u 5. krugu COSI izvještaja

I dalje postoje velike razlike među zemljama, s specifičnom prevalencijom prekomjerne tjelesne težine (uključujući pretilost) među djecom u dobi od 7 do 9 godina u rasponu od 6% u Tadžikistanu do 43% na Kipru.

Kako SZO definiše pretilost i prekomjernu težinu

Na temelju dobi, težine i visine djeteta izračunava se antropometrijski pokazatelj Indeks tjelesne mase za dob (BMI/A) te se njegova vrijednost upoređuje s referentnom srednjom vrijednosti rasta Svjetske zdravstvene organizacije iz 2007. godine. Vrijednost BMI/A izražava se kao Z-rezultat, što je rezultat koji opisuje koliko je mjerenje udaljeno od srednje vrijednosti. Ako je BMI/A Z-rezultat iznad 1, dijete je klasifikovano kao dijete s prekomjernom težinom. Ako je vrijednost iznad 2, dijete se klasifikuje kao dijete koje živi s pretilošću.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare