27. Septembra 2020.

Istraživanje: Pušenje u trudnoći je faktor rizika za astmu kod djeteta

Big Portal

Pušenje tokom trudnoće žene onemogućava normalan razvoj ploda. Sprečava prenošenje svih potrebnih materija putem krvi iz majčine cirkulacije kroz vene posteljice u cirkulaciju ploda. Redukcijom kiseonika u krvi majke znatno se smanjuje i njegova količina u krvi ploda.

Ukoliko majka tokom trudnoće puši, nikotin nesmetano prolazi kroz posteljicu i dolazi do tkiva fetusa. Tako u krv deteta prelazi nefiltrirano čak 3800 razgrađenih produkata iz duvanskog dima. Pušenje u trudnoći ima embrio-fetotoksične efekte, koji su odgovorni za nastanak urođenih anomalija, piše portal Priroda na dar.

Nikotin izaziva smetnje u sazrevanju funkcije posteljice, intrauterini manjak kiseonika, zbog čega nerođeno dete pati od nedostatka kiseonika. Težina novorođenčadi majki koje su tokom trudnoće pušile je oko 200 grama manja od novorođenčadi majki koje su nepušači.

Najnovija istraživanja pokazuju da pušenje ometa intelektualno sazrevanje deteta. Pušenje u trudnoći je takođe faktor rizika za razvoj alergija, neurodermitisa i astme kod deteta.

Majke pušaci – deca pušači

Žene koje puše tokom trudnoće i u ranom detinjstvu svojih potomaka stvaraju kod dece predispoziciju da postanu pušači u periodu adolescencije ili u odraslom dobu, pokazali su rezultati studije predstavljene na konferenciji Američkog pulmološkog udruženja u San Dijegu.

Naučnici su došli do tih zaključaka na osnovu istraživanja respiratornih problema kod dece, sprovedenih u američkom gradu Tusonu. Cilj je bio utvrđivanje uticaja duvanskog dima na decu dok su još u stomaku svojih majki, a potom i tokom detinjstva, preneli su francuski mediji.

Konzumiranje duvana kod trudnica ispitivano je tri puta, u raznim fazama trudnoće, a potom je obavljena kontrola ponašanja dece vezanog za konzumiranje duvana čije su majke pušile tokom trudnoće. Deca su ispitivana sa šest, devet i 11 godina, pa potom kada su napunila 16 i 22 godine.

Rezultati su pokazali da će, ukoliko je majka pušila tokom trudnoće i ranog detinjstva svog potomka, on imati tendenciju da propuši kada napuni 22 godine. Istraživanje je pokazalo i da osobe čije su majke pušile tokom trudnoće i u njihovom ranom detinjstvu imaju manje šanse da prestanu da puše od onih čije majke nikada nisu bile pušači ili su počele da puše kada je dete imalo 10 godina.

Odrastanje u dimu – roditelji i cigarete

Najnovija istraživanja su potvrdila da pasivno pušenje povećava rizik od raka pluća za čak 20 odsto. Najneviniji pasivni pušači su deca. Deca koja odrastaju uz roditelje koji puše češće obolevaju od respiratornih infekcija, upale srednjeg uha, bronhitisa i astme.

Pasivno ili prisilno pušenje je udisanje dima cigarete koju puše drugi. Pasivni pušač dim dobija iz dva izvora: udiše sekundarni dim koji izdiše pušač i tercijarni dim koji u vazduh odlazi direktno iz cigarete. Pušač udiše 15 odsto dima iz cigarete. Ostalih 85 odsto odlazi u vazduh koji udišu prisutni u prostoriji.

Nepušači, koji su pasivni pušači, takođe obolevaju od “pušačkih bolesti“. “Kada je reč o deci, posebno mlađoj od tri godine, koja rastu u prostorijama gde se stalno puši, ona su mnogo osetljivija na pasivno unošenje duvanskog dima, nego odrasle osobe“, “Što je dete manje, disanje je brže, te je i unošenje hemijskih agenasa na kilogram telesne težine veće nego kod odraslih osoba.

Kod male dece koja su vezana uz majku pušača, češće su respiratorne infekcije, nazebi, bronhitisi, zapaljenja pluća, bronhijalna astma i zapaljenje srednjeg uha. Kad su u pitanju školska deca – ‘pasivni pušači’, kod njih su češći bronhitisi u poređenju sa decom koja žive u zdravom okruženju.“

Roditelji pušači teško da mogu da zabrane svojoj deci da puše. Ona usvajaju model ponašanja svojih roditelja. Nažalost, i među decom ima pušača, a posebno je zabrinjavajuć podatak da kada se sa pušenjem počne oko desete godine života, život postaje kraći za 20 ili više godina, a neretko vrlo rano dolazi i do invalidnosti.

Kod mnogih roditelja, nažalost, roditeljsku ljubav nadvlada ljubav prema cigaretama.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare