Istraživanje: Pronađen lijek za virus korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Istraživanje: Pronađen lijek za virus korona

Rezultati su pokazali da je sredstvo smanjilo repliciranje virusa u nosevima tvorova za čak 96 posto čime je smanjen rizik od infekcije i širenja bolesti

Sprej za nos koji je potrebno ušpricati jednom sedmično mogao bi da pruži solidnu zaštitu od virusa Kovid-19!

Sprej je zasad ispitan na tvorovima koji su dan prije nego što su bili izloženi korona virusu primili po dvije doze sredstva – vještački stvorene molekule koje podstiču rad imunološkog sistema.

Rezultati su pokazali da je sredstvo smanjilo repliciranje virusa u nosevima tvorova za čak 96 posto čime je smanjen rizik od infekcije i širenja bolesti.

Preparat INNA-051 počeće da se testira na ljudima u naredna tri mjeseca. Sredstvo je originalno razvijeno za zaštitu protiv virusa, prehlade i gripa, ali još uvek čeka odobrenje jer zasad nije bez svake sumnje dokazano da djeluje, piše Dejli Mejl.

Međutim, prethodna istraživanja pokazala su da ‘ubrzava’ antivirusni odgovor u ćelijama u grlu zdravih volontera i onih koji pate od astme, kao i da kod miševa pruža produženu zaštitu od virusa koji kod ljudi uzrokuju curenje iz nosa.

Ako se ovo sredstvo odobri, moglo bi da pruži dodatnu zaštitu za one koji su u pojačanom riziku od zaraze kovid 19 uključujući starije osobe i one koji pate od određenih zdravstvenih stanja.

Studija koja opisuje detalje testiranja preparata INNA-051 objavljena je na portalu bioRxiv.

(Kurir)

Danas objavljeno

Upozorenje za Avganistan: Milioni bi mogli umreti od gladi, deca najugroženija

M.

Potop na Siciliji: Zatvoreni putevi i škole

M.

U Srpskoj preminulo sedam osoba, još 104 novozaraženih

M.

Ostavite komentar