29. Marta 2021.

Istraživanje pokazuje da telefoni dele naše podatke na svaka četiri i po minuta

Big Portal

Istraživanje Trinity College iz Dublina, pokrenulo je zabrinutost zbog privatnosti u vezi sa pametnim telefonima, a studija tvrdi da je bilo malo razlike između Apple-a i Google-a kada je u pitanju prikupljanje određenih podataka.

Studija, koju je objavio prof. Doug Leith iz Trinity Connect Centre-a, sugeriše da iPhone-i ne nude veću privatnost od Google uređaja.

S druge strane, studija je pokazala da su Google telefoni prikupili “znatno veći obim podataka o telefonima od Apple-a”, pri čemu se 1MB podataka slalo sa neaktivnih Google Pixel telefona svakih 12 sati, u poređenju sa 52KB poslatih podataka sa iPhone-a.

Istraživanje pokazuje da telefoni dele naše podatke na svaka četiri i po minuta

Među podacima koje su telefoni potencijalno vraćali, bilo je ubacivanje SIM kartica i detalja kao što su serijski broj hardvera, IMEI, Wi-Fi MAC adresa i telefonski broj.

Mislim da većina ljudi prihvata da Apple i Google moraju da prikupljaju podatke sa naših telefona kako bi pružali usluge kao što su iCloud ili Google Drive. Ali kada svoje telefone jednostavno koristimo kao telefone – za pozivanje i primanje poziva i ništa drugo – mnogo je teže razumeti zašto Apple i Google moraju da prikupljaju podatke“, ističe prof. Leith.

Leith pominje da je razočaravajuće videti da Apple prikuplja toliko podataka, s obzirom na to koliko kompanija promoviše sigurnost korisnika na Apple uređajima. Apple za sada nije komentarisao ovu studiju.

Izvor: IrishTimes

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare