Istraživanje pokazuje da cijene grafičkih karti počinju da padaju, poboljšavaju se i zalihe - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Istraživanje pokazuje da cijene grafičkih karti počinju da padaju, poboljšavaju se i zalihe

U svom redovnom ažuriranju stanja na tržištu grafičkih karti u Evropi, istraživačka kompanija 3DCenter sada izveštava da dolazi do značajnog smanjenja cena GeForce RTX grafičkih karti i njihove bolje dostupnosti.

Dok AMD video karte ne beleže smanjenje cene niti bolju dostupnost na mesečnom nivou, velike promene se vide kada su u pitanju cene za GeForce RTX modele, prema navodima 3DCenter-a. U proseku, GeForce RTX grafičke karte su i daje za 91% skuplje od MSRP (preporučena maloprodajna cena proizvođača), ali čak i to predstavlja razliku od 113 procenata na mesečnom nivou, kada su cene GeForce GPU-ova imale ogroman skok od 304 procenta.

gpu2_17.jpg

Očekuje se da cene video karti neće zabeležiti pad brzinom kojom su poskupele tokom maja, u najvećoj meri zbog toga što su peodavci grafičke karte naručili po visokim cenama i ne žele da ih prodaju sa gubitkom. U nekom trenutku, ditributeri će sniziti cene GPU-ova, što će maloprodaji omogućiti da ponudi popuste i istovremeno ostvari zaradu.

Sugeriše se da je padu cene grafičkih karti doprinelo predstavljanje GeForce RTX 30 Ti i RTX 30 LHR serija, u kombinaciji sa nedavnim restrikcijama za rudarenje kriptovaluta. Istovremeno, AMD nije objavljivao desktop grafičke karte u poslednja dva meseca, ali je kompanija u svoju ponudu dodala mobilnu RX 6000M seriju.

Izvor: Videocardz

Danas objavljeno

Google Search će sada prikazivati 6 strana rezultata pretrage umjesto jedne

Vanja A

Od sada možete lakše koristiti PDF dokumenta prilikom Microsoft TEAMS komunikacije

Vanja A

Kako izgleda unutrašnjost laptopa sa ugljeničnim vlaknima?

Vanja A

Ostavite komentar