Istraživanje otkrilo zašto bi muškarci trebali konzumirati koncentrat rajčice - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Istraživanje otkrilo zašto bi muškarci trebali konzumirati koncentrat rajčice

LIKOPEN, tvar koje ima u rajčicama, može poboljšati kvalitet spermića, pokazuje novo istraživanje koje prenosi BBC.

Naime, muška neplodnost pogađa gotovo polovinu parova koji ne mogu začeti djecu, a stručnjaci za fertilitet kažu da su potrebna dodatna istraživanja koja bi obuhvatila i muškarce koji imaju problema s plodnosti.

Važeće naučne preporuke za muškarce s problemima plodnosti su vođenje zdravijeg života i nošenje komotnog donjeg veša, redukovanje stresa i održavanje redovnih polnih odnosa u vrijeme ovulacije partnerke kako bi se povećale šanse začeća.

Već neko vrijeme proučava se i mogućnost da neka hrana poveća šanse začeća. U središtu više istraživanja sada su bili likopen, vitamin E i cink, a ovo istraživanje otkrilo je da su zdravi muškarci koji su uzimali dvije supene kašike koncentrata rajčice dnevno kao dodatak ishrani imali kvalitetnije spermiće.

Tim sa Univerziteta Sheffield analizirao je unos likopena putem koncentrata rajčice zbog toga što ga tijelo iz sirove hrane može teže apsorbovati. Konkretno, za istu količinu likopena koju su muškarci unosili u obliku koncentrata trebali bi pojesti dva kilograma kuhanih rajčica dnevno.

Tokom 12-sedmičnog istraživanja 60 nasumično odabranih muškaraca bilo je podijeljeno u dvije grupe od kojih je jedna unosila 14 mikrograma likopena dnevno, a druga je uzimala lažnu tabletu. Njihovi spermići analizirani su na početku istraživanja, šest sedmica nakon početka studije te na kraju istraživanja. Nije uočena promjena u koncentraciji spermića, no broj spermića zdravog oblika i njihova pokretljivost bili su veći u grupi koja je unosila likopen.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Journal of Nutrition.

Valja istaknuti da likopen pripada antioksidansima koji sprječavaju stanična oštećenja, a istraživanja su ga dosad povezivala sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti te nekih karcinoma.

Index

Danas objavljeno

Piletina sa povrćem iz rerne

Zeljka

Crni luk i još 4 prirodna sastojka mogu da vam otpuše nos, imate ih u kući

Zeljka

Buster doza dala rezultate, štiti od omikrona

Zeljka

Ostavite komentar