Istraživanje: Manjak muškosti - višak mesoždera - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Istraživanje: Manjak muškosti – višak mesoždera

Kanadska studija je pokazala da će neki muškarci koji se osjećaju nesigurno u svoju muževnost jesti više crvenog mesa kako bi djelovali muževnije.

Istraživači u toj sjevernoameričkoj zemlji željeli su da vide psihološke faktore koji podstiču ljude da konzumiraju meso i željeli su da se fokusiraju na ideju muškosti, koja se može kriti iza toga.

Naučnici sa Univerziteta Letbridž u Alberti intervjuisali su skoro 300 muškaraca iz SAD, Velike Britanije i Kanade da bi utvrdili njihovu “ideju o muškosti”.

Termin se odnosi na to koliko se ovi pojedinci pridržavaju tradicionalnih običaja (kao što je konzumiranje mesa) da bi se vodili ustaljenom idejom o imidžu muškarca.

Postavljali su im pitanja poput “Koliko bi volio da te zanimaju stvari koje drugi momci smatraju interesantnim?” i “Da li se brineš da te žene smatraju manje privlačnim jer nisi toliko mačo kao drugi momci?”. Ispitanici su takođe ispitivani da li neke namirnice smatraju “muževnim” ili pak “damskim”.

Tim sa Univerziteta Letbridž je potom organizovao novu studiju u kojoj je učestvovalo 200 muškaraca iz iste tri zemlje i obradio je temu iz drugog ugla.

Morali su da popune upitnik o muškosti, a zatim su raspoređeni u svoje referentne grupe (grupe muškaraca koji su davali slične odgovore kao i oni sami).

Grupa je tada morala da bira između četiri različita glavna jela. Dobili su izbor između ćufti, sendviča sa slaninom, salate s piletinom ili salate s tofuom.

Istraživanje: Manjak muškosti - višak mesoždera

Muškarci kojima je rečeno da su već prošli test muškosti, opustili su se i manje birali crveno meso kao opciju.

Rijanon Mekdonel Mesler je predvodila studiju i zaključila: “Naši rezultati sugerišu da muškarci zabrinuti za svoju muškost mogu da traže mogućnosti da povećaju svoju muškost kroz hranu koju konzumiraju. Tada im se povećava želja za konzumacijom crvenog mesa.”

Na kraju krajeva, studija muškarcima ne sugeriše da jedu manje mesa. Zapravo, stav istraživača je da ne morate da jedete meso da biste se osjećali muževno, iako su godine tradicije i promocije ishrane mesoždera to povezale s muškarcem.

(B92.net)

Danas objavljeno

Prisjeo mu dobitak na lutriji: Svaki dan mu dolaze kući i traže novac

Vanja A

BL Chilli Queen oduvala mušku konkurenciju na “Šurijadi”

Vanja A

Paris Hilton izgubila psa

Vanja A

Ostavite komentar