29. Novembra 2022.

Istraživanje: Čašom mlijeka protiv srčanog udara

Big Portal

Prema posljednjim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u SAD-u, a najveći je problem činjenica da nije uvijek jednostavno otkriti je li srce u opasnosti.

Zato je potrebno učiniti sve što možete kako biste spriječili razvoj srčanih bolesti, a to ćete najlakše postići ako promijenite određene životne navike koje mogu dovesti zdravlje vašeg srca u opasnost.

Novo istraživanje na ovu temu otkrilo je da svakodnevno ispijanje čaše mlijeka može znatno smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity pokazala je da konzumacija mlijeka na dnevnoj bazi može biti vrlo dobra za zdravlje srca.

U istraživanju je učestvovalo više od dva miliona ispitanika iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, a istraživači su otkrili da su oni koji su pili barem jednu čašu mlijeka dnevno imali 14 posto niži rizik od razvoja koronarnih srčanih bolesti od onih koji nisu pili mlijeko.

Redovno konzumiranje bar jedne čaše mlijeka dnevno neće povećati holesterol, a prema zaključku Klinike Mayo, visok holesterol može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti. Iako se ranije smatralo da mlijeko ima značajnu koncentraciju mliječnog holesterola pa ga ne bismo smjeli prečesto piti, novo istraživanje pokazalo je da osobe koje redovno piju mlijeko imaju nizak dobar, ali i loš holesterol.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare