Istraživanja: Van Gog je imao delirijum tremens - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Istraživanja: Van Gog je imao delirijum tremens

Poznati holandski slikar Vinsent van Gog (1853-1890) je najvjerovatnije imao dvije epizode delirijum tremensa kada je naglo pokušao da se odvikne od alkohola, pokazala su danas nova istraživanja iz Holandije.

Van Gog je, osim što je bio veliki umjetnik, poznat i po tome što je odsjekao sebi lijevo uvo tokom rasprave, piše BBC.

On je tada odbacio mogućnost da je to bila samo običan nalet umjetničke ludosti, a kasnije je demantovao da je doživeo nervni slom.

Međutim, istraživači iz medicinskog univerziteta u Groningenu su otkrili pozadinu njegovog mentalnog stanja, pošto su istražili njegovu psihu na osnovu stotine pisama koje je slao, najviše njegovom bratu Teu, prenosi BBC.

Oni su otkrili da je umjetnik najvjerovatnije imao dvije epizode delirijum tremensa, izazvanog naglim prekidanjem alkohola, nakon što je odsjekao sebi uvo.

Istraživači su se ogradili da ne mogu da tvrde da je ovo 100 odsto tačno jer “pacijent nije živ da bi im odgovorio na pitanja”.

Delirijum tremens je najteža komplikacija bolesti alkoholizma i nastaje poslije naglog prekida uzimanja alkohola, a nekada je smrtnost od ovog čina bila do 35 odsto, danas je oko tri odsto.

Van Gog nije imao šizofreniju, ali je bolovao od “maskirane” epilepsije, koja mogu da izazovu anksioznost, zablude i halucinacije.

U Van Gogovom slučaju, epileptične epizode su možda uzrokovane stilom života koji je vodio – zloupotrebljavao je alkohol, bio neuhranjen, slabo spavao i mentalno se iscrpljivao, dodali su istraživaći.

“Iako su njegova pisma sadržala mnogo informacija, moramo imati na umu da ih nije slao doktorima, već članovima porodice i rođacima, kako bi ih obavještavao o stanju. Stoga, ovaj naš izvještaj o Van Gogu neće biti poslednji po pitanju njegove bolesti”, rekao je Viljem Nolen, psihijatar koji je dio istraživačkog tima.

Dodaje se i da je Van Gog bolovao od bar dvije mentalne bolesti – manično-depresivne psihoze i poremečaja ličnosti, ali mu tadašnji ljekari nisu dijagnostikovali bolest.

Umro je 29. jula 1890. godine, dva dana nakon što je pokušao da se ubije.

Nezavisne

Danas objavljeno

Dejv Šapel: “Sastaću se sa transrodnim kritičarima – ali pod mojim uslovima”

Zeljka

Koja su pravila korišćenja oružja na filmskim setovima? “Nijedan zakon ili propis nije obavezujuć”

Zeljka

Trikovi s lakom za kosu koji vam olakšavaju svakodnevnicu

Zeljka

Ostavite komentar