Istraživanja potvrđuju da možeš promijeniti svoju ličnost za 14 dana! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Istraživanja potvrđuju da možeš promijeniti svoju ličnost za 14 dana!

Da li ikada poželiš da promijeniš svoju ličnost?

 Da izbaciš neke loše navike i da uvedeš neke nove korisnije, zdravije navike za bolji, zdraviji, srećniji, kvalitetniji i uspješniji život. Možda je to rano ustajanje, gubitak viška kilograma, prestanak pušenja, praktikovanje vježbanja, rad na sebi, partnerski, porodični ili poslovni odnosi, bolja komunikacija, itd. Sigurno nešto želiš promijeniti kod sebe i tako promijeniti svoju ličnost, a istraživanja potvrđuju da je moguće da se promijeniš za 14 dana!

Foto: unsplash

Nova istraživanja pokazuju, da možeš promijeniti svoju ličnost i iznenađujuće je da je to brže i jednostavnije, nego što možda misliš. U novoj studiji sa Univerziteta u Cirihu, istraživači su otkrili da bi ljudi, koji su željeli postati samodisciplinovani, mogli postići tu promjenu za samo 14 dana, koristeći aplikaciju za mobilne telefone, koja im šalje podsjetnike dva puta dnevno. Isti proces je funkcionisao i za ljude, koji su željeli biti otvoreniji za nova iskustva i koji su željeli uvoditi promjene u svoj život i raditi na sebi. I ti možeš iskoristiti ove informacije za promjenu, vlastite ličnosti i navika, da unaprijediš svoj život.

Pexels

Istraživači već duže vrijeme znaju da naša ličnost nije fiksirana tokom našeg života, objašnjava psiholog, autor i stručnjak za ličnost, Benjamin Hardy za časopis Psychology Today. Umjesto toga, kaže, korisno je vidjeti ličnost kao tačke duž spektra, na primjer gdje smo možda manje ili više ekstravertirani ili manje ili više prihvatljivi, te da se te osobine mogu mijenjati s vremenom, zavisno o tvojim iskustvima i namjerama. Takođe, on kaže da je promjena ličnosti “vještina”, koja se može naučiti.

Novo istraživanje snažno potvrđuje njegovu konstataciju. U naučnom eksperimentu, ukupno 255 ispitanika, studenata i ljudi koji rade puno radno vrijeme, podijeljeno je u grupama na osnovu promjena, za koje su rekli da bi željeli napraviti u vezi sa svojom ličnosšću. Istraživači su se odlučili, fokusirati na dvije najčešće tražene promjene: postati samodisciplinovaniji i otvoreniji za nova iskustva i promjene.

Foto: unsplash

U svakom slučaju, ispitanici su svakodnevno primali dvije automatske tekstualne poruke, putem mobilne aplikacije. Prva jutarnja poruka, podsjetila ih je na namjere koje su oni sami postavili za taj dan, a koja bi mogla uključivati ​​stvari poput odlaska u teretanu ili isprobavanja novog recepta za obroke, kako bi se promijenili i uveli neke zdravije navike. Jutarnje poruke su takođe, ponudile ohrabrenje i motivaciju i podsjetile učesnike, na ono što su postigli do sada. U drugoj večernjoj poruci, od njih je zatraženo da ispune kratak upitnik o tome, jesu li ispunili svoje namjere za taj dan.

Foto: unsplash

14 dana kasnije, drugačija ličnost

Krajem istraživanja koje je trajalo 14 dana, ličnosti učesnika su se promijenile. U samoprocjeni, oni koji su željeli postati samodisciplinovaniji, rekli su da su na kraju istraživanja i postali više samodisciplinovani, a oni koji su rekli da žele biti otvoreniji novom iskustvu i promjenama, rekli su da su postali otvoreniji. Značajno je da su tri osobe, koje su poznavale svakog učesnika, takođe ispunile upitnike prije i nakon eksperimenta, opisujući ličnosti ispitanika. Iako su ovi “promatrači” znali da njihovi prijatelji ili partneri, učestvuju u istraživanju ličnosti, nisu znali kojim promjenama ličnosti, će se ispitanici nadati.

Foto: unsplash

Uprkos tome, na kraju istraživanja od dvije sedmice, promatrači su primijetili iste promjene: Oni koji su željeli biti više samodisciplinovani, bili su više samodisciplinovani, a oni koji su željeli biti više avanturistični bili su više avanturistični i otvoreniji za promjene i rad na sebi. Kada su ispitanici ponovo procijenjeni i ispitani, šest sedmica nakon završetka eksperimenta, ove promjene su još uvijek bile evidentne.

Foto: unsplash

Biće zanimljivo vidjeti šta nam daljnja istraživanja, govore o našoj moći promjene vlastitih ličnosti. U međuvremenu, tu je jasna lekcija za sve nas. Možeš promijeniti svoje ponašanje, pa čak i svoju ličnost. Da bi to učinilo/učinila, potrebne su ti svakodnevne namjere, da preduzmeš korake prema željenoj promjeni, dnevna podsjećanja na ono što namjeravaš da promijeniš i provjera nakon 14 dana, da možeš vidjeti, da li si uradio/uradila sve što je planirano i da li se vidi željeni napredak.

Sve su to stvari koje možeš učiniti sam/sama, ili još bolje, što ti i prijatelj možete učiniti jedno za drugo. Ne moraš biti dio eksperimenta, a čak ni ne trebaš mobilnu aplikaciju za podsjećanje. Jednostavno je potrebno poželjeti promjene, imati namjeru i možeš početi u bilo koje vrijeme, uključujući i sada.

Srećno i ne zaboravi sve je moguće!

Izvor: inc.com

Danas objavljeno

Robi Vilijams: Plaćeni ubica mi je bio nad glavom

Vanja A

Nik Kejv najavio novi dokumentarac

Vanja A

Žena se popela na vrh automobila koji je tonuo u rijeku kako bi napravila selfi

Vanja A

Ostavite komentar