14. Marta 2021.

Istraživanja: Otkriveno kakva tijela muškaraca su ženi najprivlačnija

Big Portal

Cilj istraživanja Griffitha Univerziteta iz Queenslanda bio je testirati koliko je tjelesna snaga važna za tjelesnu privlačnost muškaraca. Fotografije muških torza bez glave prikazane su skupinama žena od kojih se tražilo da ocijene njihovu privlačnost ili tjelesnu snagu. Neki su bili normalni studenti, drugi muškarci koji su vježbali tri do pet puta sedmično. Testirane su snage svih muškaraca.

Kako ste ih ocijenili? Prema novom istraživanju, ako ste ocijenili bolje manje mišićavo tijelo, odnosno mršavo, u manjini ste. Zapravo, od 160 anketiranih žena, niti jednoj nije bilo privlačnije to tijelo.

– Nismo bili iznenađeni što su žene fizički snažne muškarci više privlačili… iznenadilo nas je koliko je moćan učinak bio – rekao je glavni autor istraživanja Aaron Sell. Najveći prediktor koliko su muškarci bili privlačni ženama u istraživanju bila je njihova percepcija fizičke snage. Muškarci za koje se smatra da su najjači činili su 70 posto muškaraca za koje se smatra da su najatraktivniji. Nakon dalje analize, istraživači su također otkrili da žene preferiraju visoke i vitke muškarce – no i dalje s istaknutim mišićima.

Istraživanje objavljeno u magazinu Proceedings of the Royal Society suprotstavlja se ideji da vas snaga samo privlači suprotnom spolu do trenutka kada vas možda doživljavaju ‘previše mišićavima’ i ponovo postajete manje privlačni. Tim je to sveo na prethodna istraživanja provedena s linijskim crtežima, a ne sa stvarnim fotografijama.

Ako nemate idealan oblik tijela (poput otprilike svih koji nemaju vremena svaki dan ići u teretanu), ne brinite. Prvenstveno, očito, izgled nije sve. Vrlo je malo vjerovatno da će ljudi u bilo kojem trenutku u bliskoj budućnosti birati partnere po kriteriju njegovog torza.

Drugo, ovo nije bilo veliko istraživanje. Ukupno 160 žena nije velik broj sudionika, a potrebna su dalja istraživanja. Tim priznaje da su druga istraživanja pokazala da žene imaju tendenciju da preferiraju ženstvenija lica koja se obično ne nalaze na vrhu izrazito mišićavog tijela.

Uz to, istraživači su pružili još jednu ‘umirujuću stvar’:

– Čak i ako ste malo pretili, to izgleda snažno. U osnovi je biti jak, deblji momak u redu, što mislim da bi mnogima donijelo utjehu’, riječi su istraživača IFL Science.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare