Istraživači tvrde: "Šoljica čaja dnevno ima zaštitni učinak na bitnu stvar" - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Istraživači tvrde: “Šoljica čaja dnevno ima zaštitni učinak na bitnu stvar”

AKO uživate u ovom, mnogima omiljenom napitku – ovo će vas razveseliti. Kako piše Daily Mail, istraživači su došli do saznanja da ispijanje jedne šoljice čaja dnevno ima pozitivan uticaj na ljudski mozak te da je taj ritual povezan uz smanjen pad kognitivnih sposobnosti.

Istraživači predvođeni timom s Nacionalnog univerziteta u Singapuru u svoje istraživanje su uključili ljude starije od 60 godina te je od njih zatraženo da učestvuju u nizu kognitivnih testova, a napravljena im je i magnetska rezonanca mozga. Nadalje, svi ispitanici morali su odgovoriti na pitanje koliko često i koje čajeve piju.

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su pili čaj najmanje četiri puta sedmično tokom otprilike 25 godina imali bolje rezultate rada moždanih funkcija.

“Rezultati našeg istraživanja nude prvi dokaz o pozitivnom doprinosu ispijanja čaja na strukturu mozga”, izjavio je voditelj istraživanja, dr. Feng Lei.

Istaknuo je kako se stručnjaci okupljeni oko ovog istraživanja slažu da redovno pijenje čaja ima zaštitni učinak te usporava smanjenje kognitivnih funkcija, koje je povezano sa starenjem.

Studija u kojoj je učestvovao i tim sa univerziteta u Cambridgeu i Essexu objavljena je u naučnom časopisu Aging te se smatra da je ovo prva studija takve vrste.

Index

Danas objavljeno

Položaj u kojem bismo trebali spavati

Vanja A

Najbolja primjena za kokosovog ulja

Vanja A

Supa od paradajza u kojoj ćeš uživati!

Vanja A

Ostavite komentar