16. Januara 2020.

Istraživači su razvili prve „žive robote koji imaju sposobnost samoizlječenja“ na svijetu

Big Portal

Nazvani xenobot-i (ime su dobili po afričkoj kandžastoj žabi, čije su matične ćelije koristili), su „živi“ roboti koji su manji od milimetra, što ih čini dovoljno malim da mogu da uđu u ljudsko telo. Takođe su sposobni da hodaju, plivaju, rade zajedno u grupama i preživljavaju bez hrane nedeljama. Organizmi dolaze sa vlastitim izvorom hrane iz naslaga lipida i proteina, omogućavajući im da žive nešto više od nedelju dana – ali ne mogu da se razmnožavaju ili evoluiraju. Međutim, njihov životni vek može da se poveća i do nekoliko nedelja u okruženjima bogatim hranljivim materijama.

Prema Joshua Bongard-u, jednom od vodećih istraživača sa Univerziteta u Vermontu, „Ovo su nove žive mašine. Nisu ni tradicionalni robot ni poznata vrsta životinja. To je nova vrsta živog organizma: živi organizam koji se može programirati.“ Jedna od prednosti ovog dizajna je ta što su ekološki prihvatljiviji i bezbedniji za zdravlje ljudi.

Prema istraživačima, to je zato što tradicionalni roboti imaju tendenciju propadanja tokom vremena i proizvode štetne ekološke i zdravstvene nuspojave. Trenutno postoje razne potencijalne upotrebe i primene xenobot-a, poput čišćenja radioaktivnog otpada, sakupljanja mikroplastike u okeanima, otpremanja lekova u naša tela ili čak brisanje plaka sa arterija. Osim ovih neposrednih praktičnih zadataka, xenobot-i bi mogli naučnicima da pomognu u istraživanju ćelijske biologije – otvarajući vrata budućem napretku u domenu ljudskog zdravlja i dugovečnosti, piše CNN.

Izvor: Ubergizmo/PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare