Istraživači rešili zagonetku o biskupovoj mumiji sahranjenoj sa fetusom, rezultati su očaravajući! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Istraživači rešili zagonetku o biskupovoj mumiji sahranjenoj sa fetusom, rezultati su očaravajući!

Švedski biskup Peder Vinstrup umro je pre više od 300 godina, a njegovo mumificirano tijelo od tada je položeno u kriptu u katedrali u Lundu

Švedski biskup Peder Vinstrup umro je pre više od 300 godina, a njegovo mumificirano telo od tada je položeno u kriptu u katedrali u Lundu. Prilikom ispitivanja mumije pre nekoliko godina, istraživači su otkrili da je biskup jednom bio sahranjen sa fetusom. DNK analiza sada je otkrila iznenađujući rezultat.

mumija, egipat, prolalazak

2015. godine naučnici sa Univerziteta Lund u Švedskoj skenirali su biskupovu mumiju računarskim tomografom. Prilikom procene slika, došli su do iznenađujućeg otkrića: pod nogama mumificiranog duhovnika nalazio se ljudski fetus koji je, verovatno, bio mrtvorođeni. Samo: ko je bilo mrtvo dete? I zašto je sahranjeno sa vladikom? Naučnici su se sada odlučno približili odgovoru na ova pitanja.

Misterija mumije u Švedskoj je rešena

Kao što je univerzitet objavio na svojoj veb stranici, fetus je najverovatnije bio biskupov unuk. To je pokazala DNK analiza u vezi sa istraživanjima o životu vladike. Rezultati DNK pokazali su da je reč o dečaku i da postoji odnos drugog stepena sa biskupom. Pored toga, DNK fetusa pokazala je da ima isti tip I hromozoma kao i sveštenik. To sugeriše da su njih dvoje verovatno bili povezani preko bebinog oca.

S obzirom na DNK analizu, bilo bi moguće još jedna mogućnost, na primer da je reč o nećaku i ujaku. Ali ovo je moglo biti isključeno baveći se porodičnom istorijom Vinstrupsa. Pretpostavlja se da je mrtvorođeni dečak bio sin Peder Pedersen Vinstrup, sin biskupa.

U to vreme nije bila retkost da su malu decu stavljali u kovčege sa odraslima, kaže Torbjorn Alstrom, profesor istorijske teorije kostiju na Lund univerzitetu. Alstrom je jedan od vodećih istraživača koji stoji iza studije.

Ko je bio Peder Vinstrup?

Biskup Peder Vinstrup bio je jedan od najuticajnijih crkvenih vođa u Evropi za svog života i osnivač Univerziteta u Lundu. 1638. postao je episkop u Lundu. Skeniranja biskupovog kostura mogli bi nagovestiti da je imao dugu bolest i da je u trenutku smrti bio vezan za krevet, rekli su istraživači. Kada je umro 1679. godine, analiza je pokazala da telo nije balzamovano. Postojao je još jedan razlog zašto je njegovo telo još uvek bilo mumificirano i sačuvano do danas: Klima u njegovoj kripti bila je posebno hladna i suva.

Mumija je izazvala nalet posetilaca

2015. godine mumija Peder Vinstrup bila je izložena jedan dan u Istorijskom muzeju u Lundu , što je dovelo do prave navale posetilaca. Prema Univerzitetu Lund, više od 3.000 ljudi došlo je da vidi biskupa. Vreme otvaranja moralo je biti produženo za dva sata.

Međutim, ovo je bila poslednja šansa da se mumija vidi uživo. Jer je tada biskup sahranjen na severnom groblju u Lundu. Međutim, možete posetiti njegov grob. Takođe vredi videti katedralu u kojoj je Vinstrup počivao više od 300 godina.

Alo.rs

Danas objavljeno

Jeste li znali zašto lišće mijenja boju na jesen?

Vanja A

Lopovi klonirali glas direktora i odnijeli 35 miliona dolara

Vanja A

Zvijezda hit serije “Squid Game”: Teško je biti slavan, kćerka mi pomaže jer nemam menadžera

Vanja A

Ostavite komentar