29. Septembra 2022.

Istraživači napravili podvodnu bežičnu kameru koja radi bez baterija

Big Portal

Ideja je da se poseban akcenat baci na životnu sredinu i označe slučajevi zagađenja i štete od klimatskih promena. Vreme za koje kamera može ostati pod vodom bez ikakve podrške je veoma bitno za ovo istraživanje, jer je zamena baterije skupa, piše MIT univerzitet na svom portalu za vesti.

Na fotografiji je Fadel Adib (levo) vanredni profesor na Odseku za elektrotehniku i računarstvo i direktor grupe za kinetiku signala u MIT Media Lab-u, i njegov istraživač-pomoćnik Valid Akbar koji prikazuju bežičnu podvodnu kameru bez baterije koje je njihova grupa razvila.

MITUnderwaterCamera02.jpg

Da bi zaobišli ovo, istraživači sa MIT-a pretvaraju ambijentalnu buku okeana (zvučnu energiju) u električnu energiju koja je dovoljna da snimi fotografije u boji i bežično ih prenese bez baterije. Takve mogućnosti omogućavaju istraživačima da ispuste kameru na mestima gde ne moraju redovno da je preuzimaju, poboljšavajući šanse za pronalaženje novih vrsta.

Energiju sakupljaju piezoelektrični materijali koji pretvaraju bilo koju silu primenjenu na njih u električnu energiju. Kada se prikupi dovoljno energije, ona se može osloboditi i koristiti za snimanje i prenos fotografija.

Komunikacioni sistem takođe ima koristi od piezoelektričnih materijala koji koriste posebnu tehniku koja je hiljadu puta energetski efikasnija od standardnih mrežnih tehnologija. U suštini, umesto da emituje energiju za prenos signala, uređaj reflektuje okolnu energiju (ili ne) da emituje digitalne 0 i 1 signale.

Do sada, kamera može da emituje 40 metara pod vodom, što se ne kvalifikuje kao rešenje za velike dubine, ali se aktivno radi na proširenju njenih mogućnosti. Pravljenje podvodne kamere bez baterije je izuzetan tehnički podvig, dok je omogućavanje da radi sve dublje sledeći korak.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare