16. Maja 2020.

Istraga u PS BiH zbog curenja informacija o Čovićevim troškovima

Big Portal

Sve je trajalo mjesecima, nakon što je Kolegijum Doma naroda BiH, čiji je Čović član, 7. marta 2019. usvojio zaključak kojim od Sekretarijata Zajedničke službe PS BiH traži da provede „internu, cjelovitu i svrsishodnu istragu“ o tome na koji način i koje osobe su interni dokumet koji se tiču prava čiji je zakonski korisnik Čović, dali medijima.

Kolegijum u sastavu Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić smatra da je to urađeno suprotno Zakonu o slobodi pristupa informacijama BiH, te su, na neki način, naložili lov na novinarske izvore u PS BiH.

Prvo je praćenjem toka dokumeta utvrđeno ko je od zaposlenih imao uvid u njega, a na spisku se našlo nekoliko desetina imena sekretara, savjetnika u kabinetima, stručnih savjetnika, kurira i ostalih zaposlnih u parlametarnim službama. Svi su se izjasnili da nisu medijima proslijedili sporni dokument.

Sekretar Zajedničke službe Kenan Vehabović naveo je da se njegov kabinet „već duži vremenski period bori sa ovakvim i sličnim aktima samovoljnog neovlaštenog kontaktiranja medija i novinara“ od strane zaposlenih, zbog čega su uvedene restrikcije po pitanju elektronske dostupnosti aktima unutar PS BiH.

-Umjesto dosadašnjeg rada i kolanja akata unutar Parlamentarne skupštine BiH, dostupnost aktima ograničena je samo na rukovodioce organizacionih jedinica – napisao je Vehabović u dopisu Bakiru Izetbegoviću.

U ovim dokumentima se ne navodi koji su konkretno podaci o Čoviću „procurili“ osim što se u jednom dijelu govori o reprezentaciji. Međutim, baš u to vrijeme mediji su objavili da je Dragan Čović, nakon što je postao delegat u Domu naroda BiH, prvi zatražio naknadu za troškove smještaja, odvojenog života i blok za reprezentaciju (hranu i piće).

Kada je riječ o troškovima za odvojeni život, Čoviću je trebalo pripasti oko 270 KM, s obzirom na udaljenost prebivališta od mjesta rada. On je u svom zahtjevu naveo da ta udaljenost iznosi 130 kilometara, a riječ je o relaciji Mostar – Sarajevo, te 500 KM mjesečno za plaćanje smještaja.

Moguće je da ti podaci medijima nisu dostavljeni na osnovu pismenog zahtjeva u skladu sa Zakonom o slobodi pritupa informacijama, ali je isto tako činjenica da su prava na reprezentaciju i ostali troškovi (telefon, prevoz, smještaj, regres, topli obrok…) propisana pravilnicima PS BiH koji su javni i nije nikakva tajna na šta sve ima pravo svaki parlamentarac. Dakle, zaposleni u PS BiH prošli su kroz pravu torturu zbog toga što se u javnosti pojavio podata koji svako može da dobije, ili ga već zna, ako prati rad parlamenta BiH.

Međutim, poznata je osetljivost naših političara na povezivanje njihovog imena i prezimena sa isplatama iz budžeta. U skladu s tim, Zajednička parlamentarna komisija za administrativne poslove, koja odobrava te zahtjeve za isplatu, jedina je komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH (sa izutekom onih koje se bave obavještajno – odbrambenim temama) čije su materijali sakriveni od očiju javnosti.

Portparolka Centara civilnih inicijativa (CCI) Ana Lučić upozorava da transparentnost i otvorenost institucija vlasti i pojedinaca u njima predstavlja osnovni instrument kontrole javne vlasti, sa posebnim značajem kada je u pitanju praćenje utroška javnih sredstava.

-Zakon garantuje svakome pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, to ne bi trebalo da bude upitno. Umjesto da se priča i ide u pravcu proaktivne transparentosti, kada institucije vlasti same stavljaju na uvid i raspolaganje javnosti što više informacija, imamo situaciju da se diskutuje o tome kako je javna informacija došla u javni prostor – kaže Lučićeva za Srpskainfo.
Divković: Dozvoljeno krasti, pod uslovom da ih ne uhvate

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković smatra da se vlast u BiH ponaša po principu „dozvoljeno je krasti, ali pod uslovom da te ne uhvate“.

-Tako je nedavno i nesretnik Solak (suspendovani direktor FUCZ) prebacio svu krivicu na medije. Znači nisu krivi oni što su se nezakonito ponašali, krivi su novinari jer su, eto, preuzeli ulogu tužilaštva. To je isti sistem. Znači, mi ćemo provoditi torturu i prema izvorima novinara, i prema samim novinarima, jer mi smo vlast, mi možemo sve. Vlast je čudnovata, sve može i čini sve da tu svoju osionost, samovlašće učvrsti i ojača na sve moguće načine. Vlast se ni u čemu ne mijenja, ona samo mijenja finese tako da više ukrade i da to što bolje sakrije – kaže Divković za Srpskainfo.

Srpskainfo, Slobodan Popadić
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare