Istorijski trenutak: Banijska kuća za pomoć građanima koji su POGOĐENI ZEMLJOTRESOM - BIGportal.ba
Region Vijesti

Istorijski trenutak: Banijska kuća za pomoć građanima koji su POGOĐENI ZEMLJOTRESOM

Srpsko narodno vijeće (SNV) otvorilo je danas u Glini SNV Banijsku kuću u kojoj će pružati pravnu, socijalnu i humanitarnu pomoć i prikupljati podatke za obnovu i razvoj tog područja pogođenog razornim zemljotresom prije četiri sedmice.

Riječ je o prvoj kući podignutoj u tom dijelu Gline i zaštićenom spomeniku kulture, koju je SNV obnovio koliko je neophodno da bi tu bilo sjedište SNV za taj dio Banije, rekao je predsednik SNV Milorad Pupovac, napominjući da će tu biti sedište pododbora Prosvjete, prenosi Hina.

– Mi smo na istorijskom mjestu i istovremeno u istorijskom trenutku u kojem nakon dana i sedmica razaranja i patnji sada krećemo u smjeru obnove i stvaranja novog koncepta razvitka i življenja na prostoru Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije – rekao je Pupovac koji je u Glinu došao sa saradnicima iz SNV, Savjeta za nacionalne manjine i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Dosad je, prema njegovim riječima, SNV zajedno s Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom i drugim organizacijama podijelilo 83 kontejnera stanovništvu iz te dvije županije, a čekaju isporuku od 30 do 40 kontejnera, dok na listama imaju 83 porodice koje čekaju zbrinjavanje.

Upitan boji li se sličnog scenarija kao u Zagrebu u kojem se devet mjeseci nakon zemljotresa ništa nije dogodilo, Pupovac je rekao da su pripreme za Zagreb obavljene i da se obnova očekuje brzo.

Između Zagreba i Banije postoji ipak razlika jer se na banijskom području dogodio spoj posljedica rata, siromaštva i nerazvijenosti s jedne strane te posljedica zemljotresa, rekao je Pupovac i dodao da bog toga obnova na tom području trebati da bude urgentnija.

On je zaključio da je pitanje obnove i razvoja Banije “pitanje biti ili ne biti našeg društva i države”.

Danas objavljeno

Oštrije mjere u nekoliko italijanskih regiona

M.

Patrijarh Porfirije: Biću prisutan na Baniji ne samo molitvom nego i fizički

M.

Rusija počela testiranje nove vakcine, prvi dobrovoljci primili Sputnjik Lajt

M.

Ostavite komentar