Istorijska presuda: Migranti vraćeni u Italiju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Istorijska presuda: Migranti vraćeni u Italiju

Pet migranata poreklom iz Eritreje su presudom italijanskog suda vraceni u Italiji legalno, pise dnevni list Avenire.

Naime, pre deset godina 89 migranata iz Afrike, među kojima su bili i Eritrejci, spaseni su sa broda zahvaljujuci italijanskoj obalskoj strazi, a onda smešteni u zatvor, pa proterani u Libiju, što je protivno međunarodnoj deklaraciji koju je Italija potpisala jos 1951 godine, da se ne vracaju migranti u zemlje koje su opasne za njihovu bezbednist.

Deo Eritrejaca je uz pomoc advokata i organizacije “Amnesty”, pokrenuo sudski postupak i u Italiju su se, nakon deset godina suđenja, njih 5 vratili “slobodno i na najsigurniji moguci nacin, redovnim avio letom” rekla je funkcioner organizacije “Amnesty”, Ilaria Masinara, a portparol Organizacije Rikardo Nuri je ocenio da je “Ovo je istorijska odluka”.

Samo ove godine Italija je odobrila pomoc Libiji za sprecavanje polazaka ilegalnih migranata sa njene teritorije u iznosu od 58 miliona Eura i jos 10 miliona Eura za obucavanje libijske obalne straze.

Od 2014 do danas Evropska Unija ukupno je odobrila je Libiji vise od 700 miliona dolara za pomoc protiv ilegalne migracije, a od 2017 godine do sada Italija je iz evropskih fondova primila 87 miliona za istu svrhu.

B92

Danas objavljeno

Slučaj Belivuk i Miljković: Tužilac otkrio nove fotografije četvorice ubijenih

M.

Preinačena odluka – vozaču sa Karaburme određen pritvor

M.

Srbija: Јoš 202 zaraženih, preminule tri osobe

M.

Ostavite komentar