Istorijska odluka: Ujedinjene nacije uklonile marihuanu s liste najopasnijih droga - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Istorijska odluka: Ujedinjene nacije uklonile marihuanu s liste najopasnijih droga

Komisija za droge pri Ujedinjenim nacijama izglasala je uklanjanje kanabisa ili marihuane s liste “najopasnijih droga”, što predstavlja istorijsku prekretnicu u dugogodišnjoj borbi da se ova biljka prepozna kao važan lijek.

Komisija je time ozvaničila preporuku Svjetske zdravstvene organizacije da kanabis i kanabisova smola budu uklonjeni s liste klase IV narkotičkih droga, a na kojoj se nalaze destruktivne i smrtonosne supstance poput heroina.

Supstance u klasi IV su zapravo podkategorija klase I, što znači da ne samo da je riječ o “opasnim drogama” nego da se vode kao “posebno štetne i ekstremno ograničenih medicinskih svojstava”.

“Ovo su dobre vijesti za milione ljudi koji koriste kanabis u terapeutske svrhe. Odluka je refleksija na rastuće tržište medicinskih proizvoda baziranih na kanabisu”, rečeno je u saopćenju.

Treba napomenuti da ova odluka ne znači da UN kanabis ne smatra problematičnom biljkom.

Glasanje obavljeno u srijedu znači kraj klasificiranju kanabisa i njegove smole kao opasne droge, ali će zbog ostanka u klasi I i dalje biti pod određenim ograničenjima.

Potez UN-a možda neće imati automatske posljedice na način kako svjetske vlade vode politiku u kontekstu droga, ali bi mogao dati snagu u jačanju legalnih osnova za prepoznavanje kanabisa kao medicinske biljke.

Danas objavljeno

Dodik pokrenuo peticiju o neprihvatanju nametnutog Inckovog zakona

M.

Zaharova: Rusija Inckovu odluku doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH

M.

Ljekari saglasni – očekuje se veći broj oboljelih u Srbiji

M.

Ostavite komentar