Istorijska odluka u Hrvatskoj: Gej partneri mogu da usvajaju djecu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Istorijska odluka u Hrvatskoj: Gej partneri mogu da usvajaju djecu

Nakon odluke Upravnog suda u Zagrebu da i gej partneri imaju pravo na procjenu o usvajanju djece, iz Udruženja “Dugine obitelji” zvanično je potvrđeno da istopolni životni partneri mogu da pristupe tom postupku.

Nakon pet godina Upravni sud u Zagrebu je krajem aprila u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju da budu diskriminisani u postupku procjene za usvajanje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

– Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbejskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji i potvrđuje da životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi – navodi se u saopštenju Udruženja.

Sad je, poručuju iz ovog udruženja, na potezu Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo da isprave nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i sme vezati za usvajanje, prenio je zagrebački portal Index.

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar