6. Maja 2020.

Istorija: Mercedesov električni “izlet” iz devedesetih

Big Portal

U vreme kada manje-više svi veliki svetski proizvođači automobila počinju masovno da izrađuju električne modele, neki od njih sa ponosom ističu kako su prve korake na polju elektrifikacije načinili još u 20. veku.

Jedan od njih je Mercedes, koji je pre 30 godina eksperimentisao sa električnim pogonom na limuzini 190 E.

Automobil je predstavljen posetiocima sajma u Hanoveru u maju 1990. godine, a kao osnova je poslužila regularna varijanta ovog modela.

Mercedes je tada eksperimentisao sa visokoenergetskim natrijum/nikl-hlorid baterijama, koje su imale mnogo veću gustinu električne energije od klasičnih automobilskih akumulatora.

Već naredne godine, na ženevskom auto-salonu kompanija je izložila unapređenu verziju Mercedesa 190E “Electro”, nagovestivši posvećenost ovom projektu.

Kako je tada isticano, 190E “Electro” je imao isti kabinski prostor kao model sa SUS motorom, a i bezbednosne karakteristike vozila ostale su nepormenjene.

Automobil prikazan u Ženevi dobijao je pogon od dva elektromotora ukupne kombinovane snage 44 KS – svaki je pokretao po jedan od zadnjih točkova.

Mercedes 190E “Electro” mogao je da sa punim baterijama pređe do 110 km, a baterije su se dopunjavale i u vožnji pomoću sistema regenerativnog kočenja.

Pogonske baterije su bile veoma teške, pa su inženjeri na sve načine pokušali da uštede na masi ostalih komponenti.

Kao rezultat ovih napora, 190E “Electro” je bio svega 200 kg teži od regularne verzije.

Mercedes je u periodu 1992-1996. na nemačkom ostrvu Rigen u Baltičkom moru sproveo u saradnji sa lokalnim vlastima niz testova kako bi ispitao autonomiju automobila u različitim uslovima vožnje.

U tu svrhu ručno je izrađeno je 10 ovih vozila, koja su bila opremljena različitim elektromotorima i baterijama različitih konfiguracija. Eksperimentisali su i sa manuelnim menjačem u kombinaciji sa elektromotorom.

Na ostrvu je instalirana i specijalna stanica za dopunu baterija sa solarnim kolektorima.

U ovom opsežnom testiranju automobile su vozili različiti korisnici, uključujući i taksiste.

Mercedes navodi da su se vozila odlično pokazala i gotovo da nije bilo problema u eksploataciji. Jedan od automobila je čak godišnje prelazio i 100.000 km.

Ipak, nemački proizvođač nakon okončanih testova nije dalje razvijao ovu tehnologiju, pa se na serijske električne Mercedese čekalo još punih 20 godina.


Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare