Ističe ultimatum Lukašenku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ističe ultimatum Lukašenku

Policija u Minsku blokirala je prilaze centru grada u pokušaju da zaustavi nedeljni protestni marš, takozvani Popularni ultimatum, javlja TASS.

Policija je rasporedila vodene topove kako bi blokirala kretanje nekoliko hiljada demonstranata do Trga pobede.

Danas je poslednji dan ultimatuma koji je bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska postavila predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Zahtevi uključuju njegovu ostavku na mesto predsednika, slobodu političkim zatvorenicima i prestanak nasilja. Opozicija poziva radnike industrijskih preduzeća da od sutra stupe u štrajk u slučaju da ti zahtevi ne budu zadovoljeni.

Policija u gradu Lida u zapadnoj Belorusiji tokom protesta privela na desetine ljudi, citirala je ruska novinska agencija RIA regionalni ogranak beloruskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Policija je ispaljivala suzavac na demonstrante, prenosi Rojters.

Demonstracije širom zemlje zahvatile su Belorusiju nakon predsedničkih izbora 9. avgusta, kada je Lukašenko, kojeg opozicija optužuje za krađu glasova, odneo ubedljivu pobedu sa 80,10 odsto glasova. Tihanovska, koja je odbila da prizna rezultate, našla se na drugom mestu, sa 10,12 odsto glasova.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar