Ističe rok za povlačenje, a "Kurdi su još tu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ističe rok za povlačenje, a “Kurdi su još tu”

Kurdske narodne zaštitne snage nisu se još u potpunosti povukle iz pojasa na severoistoku Sirije koji treba da napuste, rekao je turski ministar odbrane.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar oglasio se nekoliko sati pre isteka roka za povlačenje predviđenog sporazumom predsednika Turske i Rusije.

“Izgleda da je teroristička organizacija narodne zaštitne snage još na području operacije ‘Izvor mira'”, rekao je Akar lisut Sabah.

On je dodao da borba protiv terorizma još nije gotova i da je Ankara svesna da se ona neće završiti, prenosi Rojters.

Prema sporazumu koji su pre nedelju dana u Sočiju postigli predsednici Putin i Erdogan, sirijske pogranične jedinice i ruska vojna policije traba da premeste kurdske snage i njihovo oružje 30 kilometara od granice sa Turskom do danas u 18:00 sati po lokalnom vremenu.

Nakon tog roka, ruske i turske snage će početi zajedničke patrole na području od 10 kilometara sa sirijske strane granice.

Prethodno je Ankara postigla sa SAD spprazum o primirju kojim je zaustavljena operacija “izvor mira” na severoistoku Sirije protiv Kurda koje Ankara smatra teroristima.

Turska tvrdi da je još oko 1.000 boraca u pograničnom gradu Manbidž i još 1.000 u obližnjem Tel Rifatu.

Ta dva grada se nalaze u zapadnom delu područja koje Turska želi da pretvori u “bezbednosnu zonu” u koju bi se vratile sirijske izbeglice iz te zemlje.

Danas objavljeno

U Salcburgu protestovalo 3.500 protivnika korona mjera

M.

SZO: Ne zna se da li je omikron opasniji soj

M.

Začepljeni odvodi na Starčevici, izlile se otpadne vode u Priječanima, poplavljena dvorišta u Dragočaju

M.

Ostavite komentar