22. Oktobra 2022.

Ističe rok za objavu preliminarnih rezultata Opštih izbora

Big Portal

Pravilnikom je predviđeno da “CIK utvrđuje i objavljuje izborne rezultate nakon objedinjavanja rezultata glasanja sa redovnih biračkih mjesta i rezultata dobijenih prebrojavanjem glasova u Glavnom centru za brojanje najkasnije 20 dana nakon održavanja izbora“.

Iz Glavnog centra za brojanje rekli su ranije da vjeruju da će svi nivoi vlasti u BiH, osim opcije predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, biti prebrojani u roku, odnosno do 22. oktobra.

Predsjednik SNSD-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će protiv svih članova CIK-a BiH biti podnesene krivične prijave ukoliko danas ne budu objavljeni preliminarni rezultati izbora za predsjednika Srpske.

CIK je 10. oktobra po službenoj dužnosti naredio otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića na svim redovnim biračkim mjestima u Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Protiv ove naredbe glasao je član CIK-a Vlado Rogić, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH i da je preuranjena, jer još nisu utvrđeni rezultati izbora.

Nakon što CIK objavi rezultate počinje da teče rok za žalbe.

Shodno Pravilniku o provođenju izbora, CIK konačne rezultate opštih izbora treba da potvrdi najkasnije 30 dana od dana održavanja izbora, odnosno do 2. novembra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare