Istanbul: Sastanak IAEA i Rusije o bezbjednosti NE Zaporožje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Istanbul: Sastanak IAEA i Rusije o bezbjednosti NE Zaporožje

Prvi čovek Međunarodne agencije za nuklearnu energiju pri UN (IAEA) Rafaelo Grosi sastao se danas u Istanbulu sa ruskom delegacijom, kako bi razgovarali o bezbednosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje koju kontroliše Rusija, saopšteno je iz IAEA.

NE u Zaporožju, koju je Rusija zauzela ubrzo nakon invazije 24. februara, ponovo je protekog vikenda bila cilj artiljerijskih napada, zbog čega je IAEA povovo apelovala da se uspostavi zaštitna zona oko ovog nuklearnog postrojenja i tako spreči nuklearna katastrofa, prenosi Rojters.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane u poslednjih nekoliko meseci i oštetećenja zgrada i dalekovoda koji strujom snabdevaju elektranu i ključni su izvor iz kojeg se napajaju postrojenja koja hlade nuklearno gorivo u šest reaktora.

„Generalni direktor IAEA Rafael Grosi sastao se danas u Istanbulu sa ruskom delegacijom koju predvodi generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov, radi konsultacija o operativnim aspektima u vezi sa bezbednošću u nuklearnoj elektrani Zaporožje i hitnom uspostavljanju zaštitne zone nuklearne bezbednosti oko NE“, objavila je IAEA na svom Tviter nalogu.

Grosi mesecima upozorava da postoji rizik da bi granatiranja mogla da dovedu od katastrofalne nesreće u nuklearki.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Poljanski: SAD saučesnik u ratnom zločinu

M.

Kurti napokon otkrio šta misli o ZSO

M.

Penzionisani NATO general je novi predsjednik Češke

M.

Ostavite komentar