Ispunili obećanje: Na Dark Webu objavljeni podaci o špijunskom avionu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Ispunili obećanje: Na Dark Webu objavljeni podaci o špijunskom avionu

Kanadski proizvođač aviona Bombardier bio je nedavno meta hakerskog napada.

Potvrdili su kako su bili žrtva sajber napada prilikom kog su napadači uspeli da pristupe njihovoj računarskoj mreži i “zatoče” im bitne podatke. Kao što to obično biva, kriminalci su poslali zahtev za plaćanje otkupnine, a nakon što je Bombardier odbio da plati, hakeri su ostvarili svoju pretnju i u javnost pustili osetljive podatke.

Nekoliko dana nakon hakerskog napada, na dark web forumu “CLOP^_-LEAKS” osvanuli su detalji špijunskog aviona Bombardier Globaleye. Ovaj model nastao je saradnjom kompanija Bombardier i Saab, prenosi portal Bug.

Na tom mestu hakeri i inače postavljaju podatke ukradene u ransomware napadima, čiji vlasnici odbiju da plate otkupninu. Podaci koji su se tamo našli, navodno, uključuju detaljne nacrte za ovaj model aviona, kao i dokumente u vezi sa dizajnom i sastavnim delovima.

Ovi sajber kriminalci identifikovani su kao grupa koja koristi ransomware “Clop”.

Novi model naprednog aviona

Bombardier Globaleye je prerađeni mlazni putnički avion Global 6000 ovog kanadskog proizvođača. Švedska kompanija Saab preradila ga je u špijunski avion i opremila ga posebnim radarskim istemom za rano upozoravanje na neprijateljske letelice (airborne early warning radar, AEW).

Reč je o relativno novom modelu špijunskog aviona, (predstavljen je 2018. godine).

Jedini kupac tog modela trenutno su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su naručili pet primeraka, a trenutno i Finska razmišlja o kupovini dva aviona.

Danas objavljeno

Acer planira objavu 49-inčnog Mini LED monitora

Vanja A

Realme Q3 serija stiže 22. aprila, Q3 Pro će koristiti Dimensity 1100 čip

Vanja A

Intel za treće tromesečje sprema nove Alder Lake-S procesore

Vanja A

Ostavite komentar