Ispred zgrade VSTS-a protest u 12 časova - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ispred zgrade VSTS-a protest u 12 časova

Ispred zgrade pravosudnih institucija BiH koju dijele Visoki sudski i tužilački savjet, Sud BiH i Tužilaštvo BiH danas će biti održani protesti.

Protesti nisu najavljeni, ali policijske agencije BiH će osiguravati događaj na kojem će se okupiti građani nezadovoljni aktuelnom situacijom u pravosuđu. Posebno, građani su ogorčeni zbog posljednje afere navodnog podmićivanja, a u čiji kontekst se dovodi sam predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Jedan od učesnika protesta biće ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji je prije četiri dana pozvao na masovno okupljanje građana ispred zgrade VSTS-a u Sarajevu, ali tvrdi kako nije organizator.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo već su pripremili zaštitne ograde oko zgrade bez obzira što protesti nisu najavljeni i time ne bi trebali ni biti dozvoljeni. Protesti će početi simbolično u pet minuta do 12, a prisustvo su potvrdili i članovi grupa koje traže pravdu za Davida Dragičevića i Dženana Memića, dvojice mladića čije porodice i brojni građani tvrde da su ubijeni i da ubice krije pravosuđe BiH.

Takođe, Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i OEBS uputili su u utorak pismo Milanu Tegeltiji i ostalim članovima te pravosudne institucije.

– U posljednje vrijeme, nažalost, uočavamo određene zabrinjavajuće pojave koje negativno utiču na provođenje tih reformi, a vezane su za oblasti podnošenja imovinskih kartona, ocjenjivanje rada, te postupak imenovanja sudija i tužilaca – navodi se u u pismu između ostalog.

Zanimljivo je da se istog dana održava sjednica VSTS-a na kojoj će biti imenovani glavni tužioci četiri kantona i da će Tegeltija vjerovatno biti u zgradi, osim ukoliko se sjednica ne otkaže.

Klix.ba

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar