Ispred Hrama Svetog Save upaljen badnjak - BIGportal.ba
Region Vijesti

Ispred Hrama Svetog Save upaljen badnjak

Tradicionalno paljenje badnjaka na Badnji dan organizovano je danas oko 16 časova ispred Hrama Svetog Save u beogradskoj opštini Vračar u prisustvu sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) i manjeg broja vernika.

Slika ispred Hrama je drugačija nego ranijih godina, kada je gotovo čitav plato bio ispunjen vjernicima, ove godine situacija u vezi sa virusom korona broj vjernika je potpuno smanjila.

Vjernici koji su ipak odlučili da dođu ispred Hrama pridržavali su se epidemioloških mjera i većina je nosila maske.

Badnjak je osveštao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji poslije smrti patrijarha Irineja predsjedava Sinodu SPC.

Hrizostom je poželio vernicima srećno Badnje veče i sutrašnji Božić, uz tradicionalni pozdrav “Mir božiji, Hirstos se rodi”.

Pozvao je građane da se raduju i vesele Božiću i poručio im da ne dozvole da tuge i nevolje, u kojima se trenutno nalazimo, pokvare najradosniji hrišćanski praznik i veselje.

“Božić je prilika da sve te nevolje odagnamo od sebe i damo sebi više radosti i veselja u našim domovima, porodicama, narodu i našoj crkvi. Pobijedićemo sve, milošću i blagoslovom božijim, jer Bog je došao da bude s nama i zato se radujmo i večeras i sutra i sve naredne dane”, rekao je Hrizostom.

Pravoslavni vjernici u Srbiji danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Danas objavljeno

Pronađeno smrskano tijelo kod Zlatibora

M.

Ispred jelke s puškama: Kongresmen od Deda Mraza traži municiju

M.

Putin se nada da će SZO uskoro odobriti Sputnjik V

M.

Ostavite komentar