4. Septembra 2021.

Ispred Cetinjskog manastira dežura policija

Big Portal

Sveštenici ovog manastira smatraju da ne postoji drugo mjesto gdje bi ustoličenje moglo biti održano.

“Nakon upokojenja Amfilohija normalan slijed dogođaja je izbor njegovog nasljednika i čin ustoličenja. Taj sam čin neće donijeti ništa novo, ali je svakako velika radost, jer nastavlja viševjekovno postojanje u vjeru Hristovu. Ovdje su ustoličeni skoro svi crnogorski crkveni velikodostojnici”, rekao je za Tanjug sveštenik Nikolaj Pejović sa Cetinja.

On ističe da sukobi nisu vezani za vjeru, već isključivo za političku situaciju.

“Progon crkve koji se nakon prošlogodišnjih izbora nastavlja od jedne grupe političara doživljavamo kao politički pritisak. Mi nećemo odustati od inauguracije, jer bi to značilo kršenje ustavom zagarantovanih prava. Ako je sjedište mitropolije na Cetinju, onda niko nema pravo od nas da traži da se taj čin ne obavi, ili obavi bilo gdje drugo. Besmisleno je reći da je bilo ko i bilo šta okupirao na Cetinju, jer i sam Joanikije rođen je u Banjanima i cio svoj život posvetio upravo ovom manastiru. Njihovo nezadovoljstvo nije u argumentima već u političkim motivima”, istakao je sveštenik Nikolaj.

Cetinjski manastir je jedan od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve i jedna od najvećih svetinja.

Pri ovom manastiru radila je čuvena Cetinjska štamparija, najstarija štamparija u srpskim zemljama.

U manastiru se čuvaju brojna kulturna dobra.

“Tu je dio ruke Svetog Jovana Krstitelja kojom je kršten Isus Hristos, mošti Svetog Petra Cetinjskog, čestica Častog krsta Gospodnjeg, epitrahelj Svetog Save iz XIII veka, kruna srpskog kralja Stefana Dečanskog iz dinastije Nemanjića iz XIV veka, koja je bila istovetno i kruna crnogorskog kralja Nikole I Petrovića kojom je krunisan 1910. godine”, kazao je sveštenik.

Ustoličinju mitropolita Joanikija prisustvovaće i patrijarh srpski Porfirije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare