26. Juna 2019.

Ispovijest učiteljice koja je zauvijek napustila prosvjetu

Big Portal

Potrebna je petlja da bi dao otkaz. Zamisli tek situaciju u kojoj se odričeš svoje profesije. Do nje ne dolazi osim ako nisi duboko razočaran ili nesrećan zbog onoga što radiš.

Džesika Džentri (34) iz Virdžinije je bila učiteljica u jednoj osnovnoj školi. Kada je dala otkaz, većina je pretpostavila da je bila nezadovoljna platom. Džesiku je to naljutilo, pa je na Fejsbuku objavila prave razloge i njene iskrene riječi su kao požar počele da se šire društvenim mrežama.

“Mislim da je ljudima lakše da vjeruju da sam ostavila podučavanje zbog loše plate. Za mog direktora je bilo lakše da misli da sam otišla jer sam našla nešto što više volim. Neko bi ih pustio da tako misle, da se osjete prijatno u tim nagađanjima jer istina umije da bude neprijatna. Pa, ja nisam među njima. To nisam ja.

Dozvolite da vam kažem zašto oni koji imaju veliku strast prema podučavanju napuštaju tu profesiju kao da im je kosa u plamenu…

Stari izgovor “djeca su se promijenila”. Ne. Dođavola ne. Djeca su djeca. RODITELJSTVO se promijenilo. DRUŠTVO se promijenilo. Djeca su samo nevine žrtve svega toga. Roditelji rade suluda radna vremena, koriste svoje gedžete, djecu dovode u nestabilne situacije, tu je i užasni medijski uticaji…I onda imamo izgovor da su se djeca promijenila? Šta smo očekivali? Djeca se ponašaju nepoželjno u okruženju u kojem se osjećaju najsigurnije. Testiraju u okruženju u kojem znaju da će njihove greške i ponašanja biti tretirana ljubazno i saosjećajno. Kada su “fino vaspitana” djeca u pitanju – ona imaju bijesne ispade kod kuće jer je tamo bezbijedno. Djeca koja prevrću stolove u školi? Ona u kući nemaju sigurno mjesto. Naša učionica je prvo mjesto gdje su čuli “ne”, gdje su im postavljene granice, a ljubav se izražava poštovanjem. Rečenica “djeca su se promijenila”…

U sred svega ovoga, treba da budemo škole 21. vijeka. 1 na 1 – učenik sa tehnologijom. Oh, u redu. Onda zaboravite osnove građenja odnosa. Djeca već ne znaju da tumače društvene znakove i da se ponašaju na odgovarajući način u okruženju. Hajde da ih zatrpamo sa još gedžeta jer to izgleda dobro na našem sajtu. Tokom jednog razgovora za posao su me pitali: “Kakvi ste s tehnologijom? To nam je važno.” Uhh…Čujem da je šimpanza Bobo tehnički prilično potkovana. Za sebe mislim da sam sjajna sa djecom.

Umjesto da roditeljima vratimo odgovornost i učinimo ih našim partnerima, usvojili smo psihologiju korisničkog servisa. Vidjela sam svađe na Fejsbuku o pohađanju nastave i opravdanjima. Pa evo u čemu je stvar – ne mogu da naučim vaše ijdete nečemu ako nije u školi. Napadali su me roditelji koji su htjeli da idu sa nama na školski izlet ali nisu vidjeli tri poruke koje sam im slala i onda kada su krenuli na put, sve vrijeme su gledali u svoje telefone. Bilo je roditelja koji nekoliko puta nisu ni došli na otvorena vrata, a onda su bili bijesni kada sam odbila da ih primim poslije škole. Ima i roditelja koji su rekli da mi nije dozvoljeno da njihovoj djeci kažem “ne”.

Moje psihičko i fizičko zdravlje je bilo ugroženo svaki dan. Znala sam da vaša djeca zaslužuju i treba im mnogo više nego što dobijaju. Kad VOLIŠ svoju djecu i STRASTVEN si u svojoj misiji, rasturi te kada ih vidiš da dolaze u prljavoj odjeći, iz haosa u kući, kada znaju da im treba više nego što ti možeš da im daš u učionici, uz sve manje podrške, s različitim invaliditetima…to te slomi. Jedemo jer smo emotivno rastrojeni, ležimo na kauču da bismo se isključili. Fitilj nam je tako kratak, da naše porodice pate.

Eto zašto.

Napokon sam shvatila – ne možeš ih sve spasti. Ne možeš pomoći ni 21 djetetu ako nisi zdrav. Ako ti tvoje psihičko i fizičko zdravlje nisu prioritet, nisi dobra ni za njih 21.

Ostavila sam svoj fond za penziju, plaćeno bolovanje (46 dana mi je ostalo neplaćeno). Nisam otišla zbog bolje plate.

Riješila sam da počnem s mojim djetetom kod kuće. Da pokušam da pomognem i drugim mamama. Jer zaista vjerujem da sve počinje tu. Pronašla sam nešto na šta mogu da izvršim uticaj, što me ne ostavlja praznom i beskorisnom za druge.

Možda sam otišla iz učionice, ali još se borim za te klince. Samo to sada izgleda drugačije.”

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10105548277199889&set=a.10100223803383099&type=3

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare