Isporuke Mac-a u prvom kvartalu porasle su za 94% i još uvek ima prostora za rast - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Isporuke Mac-a u prvom kvartalu porasle su za 94% i još uvek ima prostora za rast

Nakon Appleove rekordne zarade za drugi fiskalni kvartal prošlog meseca, Strategy Analytics je danas objavio novi izveštaj koji ističe brojeve isporuka računara za taj kvartal. Prema podacima, isporuke širom industrije porasle su 81% tokom tromesečja, dok je Apple posebno zabeležio rast od 94%.

Apple je prošlog meseca prijavio prihod od Mac-a u iznosu od 9,1 milijarde dolara, što je 70% više u odnosu na prošlu godinu, što predstavlja novi rekord svih vremena. Apple, međutim, ne izveštava o pojediničnoj prodaji ni za jedan od svojih proizvoda, tako da tu dolaze podaci kompanija kao što je Strategy Analytics.

Prema izveštaju, Apple je isporučio 5,7 miliona Mac-a u prvom kalendarskom kvartalu 2021. To je porast od 94% u odnosu na 2,9 miliona Mac-a isporučenih u istom kvartalu pre godinu dana. To čini Apple četvrtim najvećim dobavljačem računara, iza kompanija Lenovo na prvom, HP-a na drugom i Dell-a na trećem mestu.

Što se tiče tržišnog udela, Apple sada ima 8,4% udela u industriji, u odnosu na 7,8% u istom kvartalu pre godinu dana. Ponovo, Lenovo, HP i Dell prednjače ovde sa 24%, 23% i 15% tržišnog udela.

U budućnosti, Strategy Analytics kaže da još uvek postoji zaostala potražnja u industriji računara zbog nedostatka u lancu snabdevanja:

Sa daljinskim i hibridnim opcijama rada i e-učenjem koje se nastavljaju širom sveta, potražnja za prenosnim računarima je najveća, što podstiče 81% međugodišnji rast isporuke, navodi se u novom izveštaju Strategy Analytics-a. Potražnja od kuće i ciklus nadogradnje prenosnog računara bili su glavni pokretački faktori komercijalne potražnje, dok je segment potrošača u prvom tromesečju doprineo snažnim aktivnostima e-učenja i igara od kuće. Sve se to dogodilo uprkos nestašici u lancu snabdevanja, što znači da 2021. godine i dalje postoji zaostala potražnja.”

Prema ovim podacima treba postupati sa određenom zadrškom, jer Apple ne izveštava o prodaji jedinica za Mac. Prema tome, kompanije poput Strategy Analytics procenjuju brojeve pošiljaka na osnovu izveštaja poput podataka o lancu snabdevanja, brojeva prihoda i anketa.

Kompletan izveštaj možete pronaći ovde.

Izvor: 9to5Mac

Danas objavljeno

Samsung Galaxy S22 i S22+ će imati 50MP glavnu kameru, odgovarajući telefoto objektiv

Vanja A

Microsoft širi svoj ‘Designed for Xbox’ program na HDMI 2.1 monitore i televizore

Vanja A

iPhone sa skladištem od 1TB se možda neće pojaviti pre 2022. godine

Vanja A

Ostavite komentar