15. Maja 2021.

Isporuke Mac-a u prvom kvartalu porasle su za 94% i još uvek ima prostora za rast

Big Portal

Apple je prošlog meseca prijavio prihod od Mac-a u iznosu od 9,1 milijarde dolara, što je 70% više u odnosu na prošlu godinu, što predstavlja novi rekord svih vremena. Apple, međutim, ne izveštava o pojediničnoj prodaji ni za jedan od svojih proizvoda, tako da tu dolaze podaci kompanija kao što je Strategy Analytics.

Prema izveštaju, Apple je isporučio 5,7 miliona Mac-a u prvom kalendarskom kvartalu 2021. To je porast od 94% u odnosu na 2,9 miliona Mac-a isporučenih u istom kvartalu pre godinu dana. To čini Apple četvrtim najvećim dobavljačem računara, iza kompanija Lenovo na prvom, HP-a na drugom i Dell-a na trećem mestu.

Što se tiče tržišnog udela, Apple sada ima 8,4% udela u industriji, u odnosu na 7,8% u istom kvartalu pre godinu dana. Ponovo, Lenovo, HP i Dell prednjače ovde sa 24%, 23% i 15% tržišnog udela.

U budućnosti, Strategy Analytics kaže da još uvek postoji zaostala potražnja u industriji računara zbog nedostatka u lancu snabdevanja:

Sa daljinskim i hibridnim opcijama rada i e-učenjem koje se nastavljaju širom sveta, potražnja za prenosnim računarima je najveća, što podstiče 81% međugodišnji rast isporuke, navodi se u novom izveštaju Strategy Analytics-a. Potražnja od kuće i ciklus nadogradnje prenosnog računara bili su glavni pokretački faktori komercijalne potražnje, dok je segment potrošača u prvom tromesečju doprineo snažnim aktivnostima e-učenja i igara od kuće. Sve se to dogodilo uprkos nestašici u lancu snabdevanja, što znači da 2021. godine i dalje postoji zaostala potražnja.”

Prema ovim podacima treba postupati sa određenom zadrškom, jer Apple ne izveštava o prodaji jedinica za Mac. Prema tome, kompanije poput Strategy Analytics procenjuju brojeve pošiljaka na osnovu izveštaja poput podataka o lancu snabdevanja, brojeva prihoda i anketa.

Kompletan izveštaj možete pronaći ovde.

Izvor: 9to5Mac

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare