Isporuke električnog kamiona Tesla Semi počinju krajem ove godine - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Isporuke električnog kamiona Tesla Semi počinju krajem ove godine

Osnivač i direktor kompanije Tesla Motors, Elon Musk, potvrdio je da će isporuke električnog kamiona Tesla Semi početi krajem ove godine.

Semi je predstavljen još 2017. godine kada je obećano da će ga kompanije dobiti 2019. godine, zatim je obećanje “pomereno” na 2020., a onda i na 2021. godinu. Međutim, kamiona još uvek nema, a Musk sada tvrdi da se prve isporuke kupcima očekuju do kraja godine.

Pored toga, Musk je saopštio da se isporuke električnog pickupa CyberTruck mogu očekivati 2023. godine.

Kada je reč o Semi kamionu, Musk misli na model s dometom od 800 kilometara.

Prototipovi električnog kamiona su viđani na ulicama, a čak su isporučivali superpunjače na stazu Laguna Seca Raceway. Mreža Tesla Megacharger punjača je započela s četiri jedinice u fabrici Gigafactory u Nevadi gde se proizvode prototipovi Semi kamiona. Megacharger punjači su postavljeni i u postrojenju Frito Lay u Modestu u Kaliforniji.

Još je mnogo nepoznanica o Tesla Semi kamionu, kompanija je prvobitno saopštila da će verzija s dometom od 800 km koštati 180.000 dolara, a verzija Founders Edition do 200.000 dolara. Kamion navodno može da ubrza od 0 do 100 km za 20 sekundi kada vuče teret teži od 36 tona zahvaljujući četiri odvojena motora na zadnjim osovinama.

Još uvek nije poznato koju bateriju će kamion koristiti jer je njegov dizajn začet u vreme starije baterijske ćelije 2170 u odnosu na današnji standard 4680.

Izvor: Klix.ba

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Tesla

Danas objavljeno

Motorola je napravila električni automobil 20 godina pre kompanije Tesla

Vanja A

Mercedes osvježio B klasu

Zeljka

Za zatvor: Rimčevom Neverom usred dana jurio 328 km/h

Zeljka

Ostavite komentar