Ispod Evrope otkriven izgubljeni kontinent - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ispod Evrope otkriven izgubljeni kontinent

Naučnici su otkrili izgubljeni kontinent na Zemlji, ali se ne radi o Atlantidi. Uočili su ga dok su rekonstruirali evoluciju složene geologije mediteranske regije koja se svojim planinskim lancima i morskom obalom proteže od Španije do Irana, piše CNN.

Kontinent naziva Velika Adria (Greater Adria) veličine je Grenlanda, a odvojio se od sjeverne Afrike prije otprilike 140 miliona godina. Nakon toga je završio ispod područja južne Evrope.

Vjerovatno ste ga posjetili, a da toga niste bili ni svjesni.

“Zaboravite Atlantidu“

“Zaboravite Atlantidu. Veliki broj turista već sada svoja ljeta provodi na izgubljenom kontinentu”, rekao je geolog Douwe van Hinsbergen sa Univerziteta Utrecht.

“Većina planinskih lanaca potiče s jednog kontinenta koji se odvojio od Sjeverne Afrike prije više od 200 miliona godina, a jedini preostali dio ovog skrivenog kontinenta je geografska pruga koja se proteže od Torina preko Jadranskog mora do juga Italije”, dodao je.

Koristeći se računarskim programom kako bi rekonstruirali tektoniku ploča, naučnici su skidali sloj po sloj naslaga kako bi se vratili u vrijeme kada su kontinenti izgledali poprilično drugačije nego danas i ustanovili da je Velika Adria postala samostalnim kontinentom prije nekih 240 miliona godina tokom perioda Trijasa. 

“Deformisani ostaci gornjeg dijela izgubljenog kontinenta još se uvijek mogu vidjeti u nekim planinskim područjima. Ostatak kontinentalne ploče, debljine oko 100 km, uvukao se u Zemljin plašt ispod južne Evrope”, rekao je Hinsbergen.

Veći broj izgubljenih kontinenata

No, ovo nije prvi put da smo pronašli izgubljeni kontinent. U januaru 2017. istraživači su predstavili otkriće izgubljenog kontinenta, ostatka južnog superkontinenta Gondvane koji se počeo raspadati prije 200 miliona godina. Taj ostatak, koji je prekriven lavom, sada se nalazi pod Mauricijusom, ostrvskom državom u Indijskom okeanu.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, u septemrbu te iste godine, drugi naučni tim pronašao je izgubljeni kontinent Zelandiju koji se nalazi duboko ispod mora na jugu Tihog okeana.

Istraživanje o otkriću Velike Adrie objavljeno je u časopisu Gondwana Research.

Index

Danas objavljeno

Dadilje slavnih osoba nemaju normalan život

Vanja A

Prisjeo mu dobitak na lutriji: Svaki dan mu dolaze kući i traže novac

Vanja A

BL Chilli Queen oduvala mušku konkurenciju na “Šurijadi”

Vanja A

Ostavite komentar