Isplovili po orkanskoj buri, pogledajte snimak spašavanja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Isplovili po orkanskoj buri, pogledajte snimak spašavanja

Sedmoro Poljaka koji su isplovili po orkanskoj buri i visokim talasima spasla je posada Lučke kapetanije Šibenik, prenose danas hrvatski mediji.

Visoki talasi i jak vetar odnijeli su njihov katamaran više od 10 nautičkih milja na pučinu, prema sredini Jadrana.

Posada katamarana krenula je po jakoj buri iz Visa za Pirovac. U visini Rogoznice im se ugasio motor, pa je skiper odlučio da digne jedro i krene ka Opatu, ostrvu u Kornatima.

“Ovo je sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu, a radim ga već 18 godina”, rekao je komandant kapetanije Šibenik Saša Jurat za portal Morski.hr.

Ni glavno jedro nije bilo u funkciji, a skiper nije više mogao da upravlja jedrilicom u trenutku kada su talasi bili 3 do 4 metra visoki. On je potom poslao poziv u pomoć.

Svi članovi posade su dobro, ali uz psihičke traume, saopšteno je iz Lučke kapetanije.

Brod će uz pomoć čarter kompanije i Lučke kapetanije biti propraćen na kopno, jer je zadobio manje ogrebotine, ali srećom bez većih oštećenja.

Samo dan ranije ista posada broda kapetanije Šibenik je spasavala jedrilicu sa tri mađarska državljanina na istom području, a jednu teško povrijeđenu osobu su bezbjedno doveli do kopna, gdje su je preuzela kola hitne medicinske pomoći.

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar