30. Augusta 2022.

Isplivali satelitski snimci nuklearne elektrane Zaporožje

Big Portal

Na jednoj fotografiji, koju je objavio Maxar Technologies, vide se rupe na krovu zgrade u nuklearnoj elektrani, koja je pretrpjela štetu od požara i eksplozija usljed borbi i bombardovanja područja.

Kako može da se zaključi sa fotografija, čini se da neke rupe imaju crne tragove oko sebe, ali za sada nije poznato kako su nastale.

Na drugoj fotografiji vide se požari izvan objekata elektrane, dok se na nekima vide dim od požara i oklopni transporteri.

Nuklearna elektrana Zaporožje, najveća u Evropi, pod kontrolom je ruskih vojnih snaga od početka marta. Međunarodni posmatrači su od početka sukoba upozoravali da bi bilo koja borba u blizini elektrane mogla da dovede do velike katastrofe.

U proteklim nedjeljama su neprijateljstva i granatiranja oko elektrane prouzrokovali štetu objektu i isključili je sa lokalne električne mreže.

Ukrajinski državni energetski operater je prošle nedjelje okrivio Rusiju za to što je elektrana isključena sa električne mreže.

Kako tvrdi Ukrajina, u pitanju je prvo isključivanje sa lokalne mreže u decenijama dugoj istoriji.

Granatiranje ranije u avgustu takođe je izazvalo djelimično isključenje struje u fabrici.

Britansko Ministarstvo odbrane je reklo kako se čini da ruske snage koriste zaštićeni status elektrane kao štit, zbog čega Ukrajinci oklijevaju da napadnu jer ne žele da rizikuju nuklearni incident.

Sa druge strane, stručnjaci govore da sigurnost elektrane mora da bude obezbjeđena.

Rafael Mariano Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je u ponedjeljak da je “došao dan” da misija otputuje u nuklearnu elektranu da obezbjedi i ispita njenu stabilnost.

Rekao je da će misija stići kasnije ove nedjelje

(Telegraf Foto: Tanjug/AP)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare