Isplivale nove podjele u NSRS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Isplivale nove podjele u NSRS

Skupštinsko zasjedanje o ugroženosti vitalnog interesa Republike Srpske u slučaju izgradnje mosta Komarna – Pelješac, koji gradi Hrvatska, iznjedrilo je otvorene političke sukobe. Na površinu su isplivale sve one neizrečene misli političara na najvišim državnim funkcijama kroz neprimjeren govor i obraćanje.

Skupštinsko zasjedanje o ugroženosti vitalnog interesa Republike Srpske u slučaju izgradnje mosta Komarna – Pelješac, koji gradi Hrvatska, iznjedrilo je otvorene političke sukobe. Na površinu su isplivale sve one neizrečene misli političara na najvišim državnim funkcijama kroz neprimjeren govor i obraćanje.

Ipak, to nije ništa na šta nismo navikli poslednjih deset godina, poručuju analitičari. Samo se ovaj put nije vodio politički dijalog, a uličarski se spustio na najniže grane u najvišoj instituciji zakonodavne vlasti u Srpskoj.

“Ono što smo mogli da vidimo u Parlamentu Srpske kao najvišoj zakonodavnoj instituciji samo pokazuje koliko se Parlament Srpske ne poštuje i koliko je od hrama demokratije udaljena svjetlosnim godinama.” – poručuje Tanja Topić.

Topić podsjeća da je ovo zasjedanje pokazalo prava lica narodnih poslanika. Najveće iznenađenje stiglo je iz Partije demokratskog progresa, gdje su jasno uspostavljeni suprotni tabori.

Na jednu stranu Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Ljubiša Krunić koji je ipak, kaže greškom, pritusno taster za i drugi u tom klubu koji su glasali za ugroženi vitalni nacionalni interes.

Kulminacija je bila zajednička kafa Perice Bundala, šefa Kluba poslanika PDP-a u Parlamentu Srpske sa Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović i Radovanom Viškovićem, koja se prema tvrdnjama Nebojše Vukanovića, završila zavrtanjem ruku.

Nakon svega, Stanivuković i Trivić poručuju da su zadovoljni jučerašnjom raspravom koja je pokazala ko je Milorad Dodik, ali i ko su oni. o različitom djelovanju unutar PDP-a, o čemu će se poručuju, tek raspravljati.

“Sigurno je da će se na Glavnom odboru ova pitanja potegnuti, jer ovo nije demokratski čin. Ovdje se postavlja pitanje odnosa ljudi iz partije prema postupcima Milorada Dodika.” poručuje Jelena Trivić.

“Nas troje smo pokazali ko smo i koliko možemo. Nadam se da će se i narod probuditi jer mi nastavljamo svoju borbu.” kaže Draško Stanivuković.

Srpska demokratska stranka, odnosno njeni poslanici u Parlamentu Srpske imali su uzdržan stav prilikom glasanja, osim Nebojše Vukanovića koji je glasao protiv, s naglaskom da Srpska nema nikakav interes u izgradnji mosta Komarna – Pelješac, te da je o tome trebalo da raspravlja Federacija BiH, a ne Republika Srpska.

“Ovo pitanje koje se našlo na dnevnom redu Predsjedništva BiH nije zbog insistiranja hrvatskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva, već isključivo na insistiranje pedsjedavajućeg Milorada Dodika.” podsjeća Mirko Šarović, predsjednik SDS – a.

Predsjedništvo BiH je 16. jula sa dva glasa za i jednim glasom protiv usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Poslije odluke Narodne skupštine, kako je propisano Ustavom BiH, osporavani Zaključak Predsjedništva nema snagu.

BN TV

Danas objavljeno

Turska bijesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar